latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:01 ⇒ 16:02 | Аутор: Б92

Кисић Тепавчевић: Најгора казна за свакога је да се разболи

Замјеник директора института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је највећи број новозаражених из Крагујевца и Београда.

- Оно што је значајно - да је 61 одсто заражених са територије Београда и Крагујевца, односно 45 одсто само са подручја Београда - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Данас су се дијелила упуства грађанима који су се у Србију вратили прије 18.00 часова, али они нису у обавези да се пријаве на сајту Министарства здравља.

- Основна идеја те мјере је да се сви грађани обавијесте о актуелној епидемиолошкој ситуацији у региону да би сагледао ризик уколико се налази или планира да путује. Дужност свих нас је била да их обавијестимо колико је ризик већи у тим земљама него код нас. Што се тиче законских одбредби и казни, то не треба да буде у првом плану. Према мом мишљењу најгора казна за свакога би било да се разболи - додала је она.

Кисић Тепавчевићева је објаснила зашто нова мјера није одмах ступила на снагу.

- Поставило се питање зашто ова мјера ступа тек у петак. Управо зато да би људи имали времена да се врате и да се не би стварале гужве - изјавила је она и додала да је у Црној Гори ризик 25 пута већи у односу на ризик оболијевања у Србији.