latinica  ћирилица
06/10/2020 |  18:08 | Аутор: СРНА

Анкара све удаљенија од кандидатуре за чланство у ЕУ

Европска комисија саопштила је данас да власти турске нарушавају своју економију и демократију, те уништавају независно правосуђе чиме је кандидатура Анкаре за чланство у ЕУ све удаљенија.
Анкара - Фото: РТРС
АнкараФото: РТРС

Европска комисија је у свом годишњем извјештају оцијенила да је због централизованих овлаштења предсједника погоршано стање у области слободе говора, затворском систему и Централној банци.

- Озбиљне забринутости ЕУ изражава због тога што Анкара не реагује на негативне трендове у владавини права, основних права и правосуђа. Приступни преговори Турске сада су у потпуном застоју - истиче се у извјештају.

Турска преговара о чланству у ЕУ од 2005. године након спровођења економских и политичких реформи које су ту земљу учиниле важним тржиштем и трговинским партнером.

Међутим, преговори који никада нису били лаки због спорног полагања права Турске на Кипар у потпуном су застоју од јула 2016. године када је извршен неуспјели удар у Турској, а предсједник Реџеп Тајип Ердоган покренуо обрачун са неистомишљеницима.