latinica  ћирилица
12/11/2020 |  12:26 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Бијељина: Завршен систем за наводњавање вриједан 10,5 милиона КМ

Систем за наводњавање у семберским селима Црњелово и Батковић у потпуности је завршен, а вриједност ове инвестиције је 10,5 милиона марака, саопштено је из Јавне установе Воде Српске.
Бијељина - завршен систем за наводњавање у Црњелову и Батковићу - Фото: СРНА
Бијељина - завршен систем за наводњавање у Црњелову и БатковићуФото: СРНА

Овим системом покривено је 834 хектара на подручју Батковића и 550 хектара у Црњелову.

Уговор су заједнички реализовали Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српск, Воде Српске и град Бијељина, а извођач радова, фирма "Хигра" из Бијељине, радове је завршила прије рока.

- У оквиру овог уговора изграђен је подсистем наводњавања у Доњем Црњелову који покрива површину од 550 хектара и подсистем у Батковићу на површини од 834 хектара - наводи се у саопштењу.

Извршена је санација и реконструкција канала Стара Дашница, измуљавање и формирање попречног профила, санација лијевог и десног ножичног појаса насипа, изградња објеката прелива и водозахвата за мелирационе канале и санација уставе Височ.

Урађено је измуљавање и оспособљавање дренова у хидромелирационом систему - заштићеном подручју "Семберија" са изградњом преграда, пропуста и осталих објеката на дренажним каналима.

- Комплетан процес је аутоматизован у складу са највишим свјетским стандардима - истиче Саво Цвијетиновић, виши стручни сарадник за наводњавање у Водама Српске.

Цвијетиновић каже да сада укупна површина пољопривредног земљишта у Семберији које је покривено системима за наводњавање износи више од 2.000 хектара.

- У наредном периоду слиједи изградња нових подсистема за наводњавање и према пројекту ресорног министарства и Вода Српске укупна површина под системима за наводњавање у Семберији биће око 11.000 хектара - каже Цвијетиновић.

Директор Аграрног фонда града Бијељина Златан Лазаревић истиче да ће новоизграђени систем за наводњавање бити од великог значаја за семберске пољопривреднике.

- Овај систем примјењив је за све начине наводњавања и има велики капацитет од 350 литара у секунди, излазни притисак на хидрантима биће од три до пет бара, што омогућава квалитетно наводњавање и при условима суше - навео је Лазаревић.

Он је истакао да ће системи за наводњавање у великој мјери унаприједити пољопривредну производњу у Семберији.