latinica  ћирилица
16/01/2021 |  10:59 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Милион доза кинеске вакцине, велики обрт у борби против вируса корона

У Србију је данас стигло милион доза кинеске вакцине "Синофарм" против вируса корона, којима ће бити вакцинисано 500.000 људи, што је велики обрт у борби против ковида, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да би за седам до осам дана и он могао да се вакцинише.

Након што је на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду дочекао кинеске вакцине, Вучић је најавио да у понедјељак, 18. јануара, у Србију стиже још 19.500 доза "Фајзерове" вакцине, а у уторак, 19. јануара, 250.000 руске вакцине "спутњик", тако да ће Србија имати 1,4 милиона доза.

- Данас је важан дан у борби против вируса корона за Србију - рекао је Вучић, који је захвалио кинеском предсједнику Си Ђинпингу за коректност, пријатељство и што су послали милион доза вакцине, као и што је изашао у сусрет његовој молби о питању цијене, јер је ова вакцина најскупља.

      View this post on Instagram

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Вучић је истакао да је за Србију страховито важно што је добила оволики број доза, јер је важно да вакцинише и полицију и војску и раднике у трговинама, те најавио да ће од понедјељка и новинари моћи да се вакцинишу.

Вучић је додао да је замолио премијеку Србије Ану Брнабић да изађе у сусрет иницијативи да се као приоритет ванкцинишу и новинари.

Вучић је рекао да га брине нови сој који долази из Велике Британије, Бразила, Јужне Африке, те замолио да се вакцинација убрза.

Вучић је додао да Србија преговара преко "Ковакса" за "Астра-зенека" и "Модернине" вакцине, те додао да очекује да до јуна или јула Србија има пет до шест врста вакцина.

- У овом тренутку смо земља са највише различитих вакцина у Европи - рекао је Вучић, те додао да не очекује критике из Европе због набавке оволике количине кинеских вакцина, јер се свако бори за свој народ.

Према његовим ријечима, Србија, као и друге земље региона, није добила ниједну вакцину преко "Ковакса" иако је унапријед платила више од четири милиона евра.

Кинеска амбасадорка Чен Бо, која је дочекала кинеску вакцину, рекла је да је долазак кинеске вакцине дио заједничке борбе против вируса, те да се нада да ће то дати допринос сузбијању епидемије у Србији.

Она је напоменула да је Кина прва у свијету обећала да ће њена вакцина бити јавно добро, те додала да је у тој земљи "Синофарм" званично регистрована.