latinica  ћирилица
11/02/2021 |  20:09 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Од галерије до Музеја" (ФОТО/ВИДЕО)

Ове године Музеј савремене умјетности Републике Српске прославља 50 година рада.
Предсједница Цвијановић у музеју - Фото: РТРС
Предсједница Цвијановић у музејуФото: РТРС

За пет деценија постојања, био је домаћин бројним изложбама свјетских и регионалних аутора, а отварањем изложбе "Од галерије до Музеја", почело је обиљежавање великог јубилеја.

Изложбу је отворила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, истакавши да је опредјељење даљи развој и овог музеја, али и свих других институција културе Српске.

Цвијановић је рекла да ово није само јубилеј, означити неки развојни пут, већ рећи шта је било на том путу.

- Стога је и важно наше окупљање. Ако погледамо уназад и видимо шта је то било смјештено у ових педесет година онда морамо разумјети да ниједној установи, а поготово човјеку који води неку установу или било којем упосленику није било лако. Поготово није било лако за оно што сигурно није било приоритетно у кризним временима, а то је умјетност - рекла је она.

Цвијановић је захвалила свима који су дали допринос томе да данас сви могу бити поносни на успјех који су сви заједно у фазама генерацијски дочекивали и испраћали.

- Припала ми је част да вечерас отворим изложбу "Од Галерије до Музеја", која је организована поводом обиљежавања педесетогодишњег јубилеја Музеја савремене умјетности Републике Српске. Посебно задовољство ми је што је вечерас са нама била госпођа Вида Грандић, историчарка умјетности и дугогодишња директорица некадашње Умјетничке галерије у Бањалуци, која је претеча данашњег Музеја савремене умјетности Републике Српске - навела је предсједница на Инстаграму.

Цвијановић је честитала 50. годишњицу постојања и рада ове значајне културне институције руководству и запосленима, који се боре за умјетност, али и за Републику Српску која умјетност зна да цијени. 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић честитала је свима који су учествовали у развоју ове институције, од галерије до музеја, јер, како је нагласила, свака година и сваки човјек који је уткао своје знање, своју стручност чини управо оно што је ова установа данас.

- Нећемо стати, већ ћемо и даље улагати у развој умјетности и културе Српске. Ова музеј је и у претходним годинама имао подршку што се тиче одређених инвестиција. Видјећемо у току ове године колико је музеј отворио врата и за неке друге услуге, од саме библиотеке до коришћења самих простора за учешће умјетника у програмима и пројектима које приређује самостално и у сарадњи са другим партнерима - рекла је она.

Директорка Музеја Сарита Вујковић истакла је да је ово важан дан за ову институцију и нагласила да је веома важно да изложбом "Од Галерије до Музеја" покаже континуитет њеног развоја која је од градске умјетничке галерије постала референтан републички музеј.

Она је рекла да је ово први у низу догађаја којим се обиљежава важан јубилеј, а један је и 130 година од градње велелепне зграде, старе жељезничке станице, у којој је смјештена ова институција.