latinica  ћирилица
16/02/2021 |  22:19 ⇒ 17/02/2021 | 08:38 | Аутор: РТРС

Инцку рок од 90 дана да поднесе извјештај Парламенту Српске

Расправом о приједлогу закључака СНСД-а којима би Народна скупштина Републике Српске захтијевала од Високог представника Валентина Инцка да јој поднесе извјештај завршен је дио засиједања.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Предлагач закључака Срђан Мазалица рекао је да Народна скупштина тим чином жели да покаже да је изнад ОХР-а и да заштити достојанство Републике Српске.

Предлагач закључака - СНСД сматра да Високи представник за БиХ извјештаје, између осталих, мора да доставља и заинтересованој страни НСРС. Извјештај би требало да садржи резултате примјене цивилног дијела Мировног споразума у БиХ и то у раздобљу од 1995. до 2020. године.

- НСРС тражи од ОХР-а да сачини у року 30 дана достави извјештај на разматрање о прогресу у имплементацији мира у БиХ - рекао је Мазалица.

Посланици ПДП-а ову иницијативу оцјењује, како кажу, политиканством владајуће коалиције која би требало да рјешава животне проблеме. Истичу да на штетно дјеловање високих представника одавно указују.

- Посебно желим да издвојим причу о томе да НСРС треба да уради нешто како би уклонили одговорност са српског народа. Шта то значи? Да носимо колективни одговорност? Наравно да не носимо - истакао је посланик ПДП- Игое Црнадак.

Већи дио расправе испуњен је међусобним оптужбама која је странка више сарађивала са Канцеларијом високог предствника и која је одговорнија за преснос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ. И овог пута је постигнута сагласност да ОХР годинама наноси штету Републици Српској, али је постављено питање практичног домета предложених скупштинских закључака.

- Ја мислим да би било боље да позовемо новог високог представника да он дође овде одмах по преузимању мандата и да њему кажемо кроз шта смо прошли - сматра послник СДС-а Недељко Гламочак.

Исто очекује и шеф Клуба посланика ДНС-а Душко Ивић.

- Није у питању хоћемо ли ми гласати или нећемо гласати треба ли да поднесе извјештај, него хоће ли овдје доћи. То је циљ - рекао је Ивић.

- Ја сматрам да је легитимно и легално расправљати о Инцку и рећи све што не ваља у његовом раду. Наше је да позовемо и причамо потомцима да смо га позвали да дође овде, успјели или не - додао је потпредсједник НСРС Милан Петковић.

Шеф Клуба посланика НДП-НПС Драган Чавић истиче да НСРС треба да покаже дигнитет.

- Ми данас не расправљамо о ОХР-у него свом дигнитетеу који треба да коначно почнемо стицати и треба тим људима да кажемо имамо документ на основу којег се позивамо и изволите и поднесите извјештај. Ако не поднесу, то није наша срамота него њихова - нагласио је Чавић.

Директна подршка Високом представнику дошла је само из Клуба бошњачких партија.

- Високи представник је коначан орган на терену који тумачи Дејтонски споразум и његову имплементацију - додала је Бегија Смајић из Клуба посланика "Заједно за БиХ".

Да је вријеме не само да високи представник поднесе извјештај Скупштини Републике Српске него и да заувијек оде из БиХ каже предсједник Владе Радован Вишковић.

Да ли ће поднијети или не, његова је ствар, али будите увјерени да ће и то неко вредновати. И Савјет министара и амбасаде и сам ОХР, али и неки наши пријатељи. Ми имамо то право и то је наш легалан и легитиман захтјев - поручио је Вишковић.

Предсједник Владе је чланове владајућих партија и опозиционог блока позвао да искажу потпуно једноство кад је ријеч о овако важном питању за Републику Српску.

Закључци о ОХР-у које изгласају посланици на снагу ће ступити дан након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.