latinica  ћирилица
13/04/2021 |  08:12 ⇒ 08:17 | Аутор: СРНА

Орканска бура захватила сјевер Јадрана

Орканска бура захватила је сјеверни дио Јадрана, гдје је пало 73 литра кише по метру квадратном.

Због буре, која је почела синоћ, затворена је Јадранска магистрала између Карлобага и Свете Марије Магдалене, а у прекиду су поједине трајектне и катамаранске линије, саопштено је из Хрватског ауто-клуба.

Теретни саобраћај је због олујног вјетра и снијега тренутно забрањен из смјера унутрашњости према Далмацији, Ријеци и Истри, те обрнуто.

Због повремено појачаног саобраћаја и актуелних контрола на већини граничних прелаза могућа су чекања у путничком и теретном саобраћају, наводе из ХАК-а.

На Јадрану дува и југо који понегдје има и олујне ударе, па су тако у Сплиту измјерени удари до 65 километара на час, а снажан вјетар је подигао таласе који су пореметили поморски саобраћај.

За данас је за цијелу Хрватску, осим истока земље, издат метеоаларм. За већину крајева у Хрватској проглашен је жути метеоаларм због вјетра, кише, грмљавине, а у централним крајевима и на сјеверу земље и због снијега и леда.

За ријечку регију и Кварнер, гдје се мјестимично очекује олујна бура са ударима до 145 километара на час издати је наранџасто упозорење.

Највиши, црвени степен упозорења проглашен је за подвелебитско подручје гдје су могући удари буре до 150 километара на час.