latinica  ћирилица
13/04/2021 |  22:37 ⇒ 22:39 | Аутор: СРНА

Случај "Симатовић - Станишић": Одбрана захтијева ослобађајућу пресуду

Тимови одбране бивших званичника Службе државне безбједности /СДБ/ Јовице Станишића и Франка Симатовића-Френкија затражили су ослобађајућу пресуду Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ током завршног обраћања у процесу поновљеног суђења двојици оптужених.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Бившем начелнику СДБ-а Србије Станишићу /68/ и оперативцу те службе и његовом замјенику Симатовићу /68/ поново се суди због наводног чланства у криминалној организацији, заједно са бившим предсједником Савезне Републике Југославије Слободаном Милошевићем и другима, чији је циљ био да се на силу и трајно протјера несрпско становништво из већих подручја Хрватске и БиХ у периоду између 1991. до 1995. године.

Они су оптужени за оснивање, контролисање, финансирање и размјештање паравојних снага које су, наводно, починиле злочине у Хрватској и БиХ.

Станишићев адвокат Веј Џордаш подсјетио је да је посао СДБ-а у периоду од 1991. до 1995. године био да процесуира "српске екстремисте и криминалне групе" које су угрожавале безбједност Србије.

Према правилима СДБ-а, од оперативаца се очекивало да успоставе сарадњу са криминалцима у земљи и иностранству како би добили информације и обавјештајне податке.

Џордаш је изјавио да је то значило да такво удруживање са криминалцима не може бити основа за поштену процјену одговорности Станишића за њихове злочине.

Један од Симатовићевих адвоката одбране, Владимир Петровић, истакао је да је његов клијент само једном срео Слободана Милошевића, и то у хрватском граду Кули у мају 1997. године, након завршетка рата у БиХ.

Он је током обраћања суду нагласио да су се Симатовић и Милошевић тада срели на прослави коју је организовала Јединица за специјалне операције, у складу са протоколом, те да је тој забави присуствовало неколико десетина људи, пренио је "Балкан инсајт".

Петровић је нагласио да нема доказа да је Симатовић разговарао са Милошевићем, обавијестио га о било чему нити да су заједно дефинисали политику или стратегију ни да је оптужени добио било какву наредбу или упутства.

Симатовић је током поменуте прославе одржао говор у којем је навео да од 1991. године оснива кампове за обуку и говорио је о биткама у којој је учествовала Јединица за специјалне операције, као и о оружју које су користили. Тужилаштво је тај говор у Кули 1997. године искористило као главни доказ за почетак новог суђења.

Свједоци одбране тврдили су да је циљ говора био само да се задиви Милошевић, а други Симатовићев адвокат Михајло Бакрач рекао је да је у говору било претјеривања и да га његов клијент није написао.

- Чињенице да Франко Симатовић током читања тог говора користи ријечи "ми смо" не значи да је он директно нити на било који начин учествовао, директно или индиректно од самог почетка, у свим наведеним наводним активностима Службе - нагласио је Бакрач.

Тужилаштво у Хагу јуче је затражило доживотну казну затвора за Станишића и Симатовића.

Завршна обраћања настављају се сутра, а коначна пресуда очекује се у мају.