latinica  ћирилица
02/06/2021 |  18:54 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Србија против бонских овлаштења (ВИДЕО)

Србија неће подржати провођење бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској. Уколико високи представник и опстане у БиХ мораће своје извјештаје о раду достављати и Србији - порука је српског предсједника Александра Вучића након састанка са званичницима и представницима парламентарних странака из Републике Српске.
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је све што се ради при избору новог високог представника уперено против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ, истичући да све треба вратити у легалне токове.

Високи представник у БиХ, ко год да је и одакле долази, неће имати легитимитет у Републици Српској. Кршење процедура, и покушаји његовог именовања мимо предвиђених процедура Анекса 10 и без резолуције Савјета безбједности УН-а су недопустиви - поручили су званичници Српске у Београду.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је да Република Српска сматра да треба затворити ОХР, јер све што су до сада радили било је уперено против Републике Српске и српског народа.

- Ми не желимо проблематизацију односа, не желимо драматизацију, ми желимо примјену Устава. Нисмо антидејтонска страна, нисмо антиуставна страна, тражимо само поштивање међународног права и Устава БиХ који крше масовно од стране високих представника и имамо оправдан страх да ће се то дешавати, имајући у виду да се једним шпекулативним начином жели доћи до новог имена - рекао је Додик.

Предсједник Србије поручио је да ова земља неће дозволити никоме да крши међународно правне норме и да путем бонских овлашћења креира политичку ситуацију у Републици Српској. Улога Србије као потписнице Дејтона и Анекса 10, врло је, каже, јасна. Вучић је поручио да ће Србија, уколико високи представник опстане у БиХ, тражити извјештаје о његовом раду и то први пут до сада.

- У име Србије, у складу са тим анексом од сада има редовно да тражимо од високог представника и увјерени смо да ће високи представник уколико и опстане на територији БиХ испуњавати ту обавезу према Србији. Мислим да је веома опасно играти се бонским овлашћењима, и то је један од ставова на које ће Србија да инсистира, као и наметање закона и нових уставних рјешења без сагласности сва три конститутивна народа без поштовања Дејтона и без сагласности Републике Српске - рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да се Србија мијеша у унутрашња питања БиХ и да нема никава овлашћења по питању избора високог представника, и Додик и Вучић су поручили да је то лично мишљење које нема институционалну снагу. Позвали су Џаферовића да поручита Анекса 10 и научи ко су потписници тог документа.

Вучић каже да прећути када бошњачки политичари из БиХ дођу у Рашку област и када локални политичар из СДА Санџака Сулејман Угљанин пред њима тражи некакве специјалне статусе и каже да је "Србија фашистичка земља" или тражи исти статус као Република Српска, иако ни по једном акту не могу да се пореде.

- А онда опет Србија крива. Дакле, престаните да говорите неистине и априори да тражите непријатеља тамо где га нема. Ниједну одлуку нисмо доносили везано за БиХ - рекао је Вучић.

Додик је поручио да Џаферовић нема разлога да се плаши, али да би било добро да покуша водити рационалну, а не илузорну политику.

- Ако мисли да ћемо се сами укинути и нестати да би он био задовољан - не може на то да рачуна, јер то се неће десити. Мора да схвати да се Србија не мијеша у унутрашњу политику БиХ иако бисмо ми вољели да је то мало више, али није. Србија има своју одговорност као потписница Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ - рекао је Додик.

А да се умјесто дијалога и договора из Сарајева уз подршку међународних партнера стално води политика мржње и осуде свега што је српско, доказ је и константна потреба Бошњака да од Срба направе геноцидан народ, рекао је Додик одговарајући на питање новинара "Да ли се у Србреници десио геноцид".

- Што ћемо вам ми у Федерацији када смо геноцидни, лош народ? И ја себе питам шта ћемо ми у БиХ у таквој атмосфери сталног оспоравања у коме међународна заједница прећути резолуцију СДА, која каже да треба укинути ентитете. Да ли требамо поновити још једном да се у Сребреници није десио геноцид - рекао је Додик.

Предсједник Србије је истакао да Срби морају да поштују сребреничке жртве да би њихове јасеновачке жртве остале упамћене, али да по питању правне терминологије и свега другог не мисли да је мјесто ни вријеме да се у тако нешто улази.

- Јесте ли покренули некад питање геноцида у Јасеновцу, пошто је тамо било и много бошњачких жтава. Да ли сте питали то било ког политичара из БиХ и било гдје другдје? Биће да нисте. Срби морају да покажу разлику, а не да тјерају инат, односно да покажу поштовање према бошњачким жртвама и да су другачији од оних који се не сјећају јасеновачких жртава и не пада им напамет да их помену - рекао је Вучић.

Вучић је додао да "када ствари поставите на овакав начин онда видите да о принципима, моралним и правним, говоримо углавном ми".

- То је као са причом како Косово може да буде независно, а Републику Српску ћемо на тракторима да избацимо напоље ако помисле исто - навео је Вучић.

Поновио је да ће Србија увијек подржавати и поштовати Републику Српску у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и Дејтонским споразумом.