latinica  ћирилица
03/06/2021 |  10:38 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

И данас букти велики пожар у рафинерији код Техерана (ВИДЕО)

Велики пожар у рафинерији недалеко од Техерана, главног града Ирана, букти и данас, а ватрогасци и даље покушавају да угасе пламен.
Пожар у рафинерији у Техерану (фото:Associated Press) -
Пожар у рафинерији у Техерану (фото:Associated Press)

Пожар је избио синоћ у рафинерији државне фирме "Тодгујан петрокемикал", јужно од Техерана. Изнад главног града Исламске Републике подигао се облак црног дима.

Новинска агенција Шана, којом управља Министарство нафте, јавила је да је ватра букнула када се догодило цурење из двије цистерне за отпад унутар постројења.

Власти су иницијално објавиле да је пожар захватио цјевовод за течни гас, пренио је АП.

Шакер Хафаи, шеф Техеранске компаније за прераду нафте, која води рафинерију, искључио је могућност саботаже, јавила је иранска државна ТВ.

Једна особа је, како се извјештава, задобила лакше повреде, наводи иранска новинска агенција Мехр позивајући се на портпарола техеранске хитне службе.

Министар за нафту Биџан Занганех обишао је ноћас мјесто пожара. Власти увјеравају јавност да ватра неће угрозити производњу, али Иранци од јутрос у редовима чекају да купе гориво.

Портпарол рафинерије Шакер Кафеи рекао је да се власти надају да ће се ватра сама угасити у наредним сатима, након што изгори сво гориво.

Тачан узрок пожара за сада није познат.

Температура у Техерану јуче је достигла 40 степени Целзијусових. У прошлости је врело љетње вријеме изазивало пожаре.