latinica  ћирилица
18/06/2021 |  15:12 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Вујичић: За самозапошљавање 1.300 демобилисаних бораца 13 милиона КМ

Влада Републике Српске издвојила је ове године, посредством Завода за запошљавање Српске, 13 милиона КМ за самозапошљавање демобилисаних бораца, а новац ће добити сваки од 1.300 пријављених, изјавио је данас у Билећи директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић, који је најавио сличан програм и за сљедећу годину.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић је у Билећи потписао уговоре са 105 демобилисаних бораца којима ће бити додијељено по 10.000 КМ за самозапошљавање и реализацију њихових пословних идеја, пожељевши им успјех.

- Ове године смо, у оквиру програма "Заједно до посла", планирали запошљавање 300 демобилисаних бораца, међутим интересовање широм Републике Српске било је огромно и имали смо 1.300 захтјева - рекао је Вујичић.

Он је додао да су заједно са Владом Републике Српске успјели издвојити додатна средства за све борце.

- Сваки од њих је прошао, осим 60 бораца који су претходних година користили средства по истом програму - навео је Вујичић.

Он је најавио да ће послије потписивања уговора билећким борцима средства бити пребачена на рачуне, 70 одсто у овој години, а 30 одсто у сљедећој.

- Планирамо и идуће године исти програм "Заједно до посла", који сваке године модификујемо тако да се повећава износ средстава који сваки борац може да добије - нагласио је Вујичић.

Вујичић је потписао и уговоре са шест послодаваца из Билеће према програму запошљавању у привреди и са четири послодавца према програму којим је предвиђен регресни поврат средстава за доприносе.

- У Билећи су укупно у оквиру свих тих програма запослене 132 особа са евиденције Завода за запошљавање, за шта је издвојено 1.134.000 КМ - навео је Вујичић.

Вујичић је нагласио да је, осим бораца, циљ запошљавање и у привреди, као и запошљавање приправника у оквиру двије компоненте.

- Ове године имамо и запошљавање дјеце погинулих бораца, а сљедеће године ћемо то проширити - најавио је Вујичић.