latinica  ћирилица
16/07/2021 |  22:20 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

Модрича: Вода се повукла, грађани у страху од нових поплава (ФОТО/ВИДЕО)

Најављивана промјена времена и обилна киша стигли су у Републику Српску, а тиме и први проблеми.
Поплаве у Модричи - Фото: РТРС
Поплаве у МодричиФото: РТРС

Око 18.00 часова Модричу су захватили пљускови праћени снажном грмљавином. Огромна количина воде која је пала на уже градско језгро изазвала је поплаве у главним улицама.

Због тога је вечерас засједао и Општински кризни штаб, који је наложио све мјере заштите од евентуалних падавина наредних дана.

Према процјенама, за два часа пало је преко 50 литара воде на квадратном метру. Јака киша, праћена грмљавином, изазвала је поплаву на градским улицама. Поред улица, поплављене су граже, подрумске просторије и једна дио пословних објеката. Грађани су у невјерици, а многи сматрају да је вечерас било горе него 2014. године.

Најугрожније улице у граду биле су Светосавска, Јована Дучића, Солунских добровољаца, Цара Лазара, те градска пијаца.

Општински кризни штаб је наложио субјектима заштите предузимање свих мјера како би се ублажиле посљедице невремена.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је на сједници Штаба да се вода повукла из центра Модриче, те да је и даље тешка ситуација у насељу Српска варош.

На сједници је речено да након обилних падавина, које су поподне захватиле Модричу, канализациона мрежа није могла да прими све количине воде, због чега су биле поплављене улице у центру града и насеље Српска варош.

- Ангажоване су расположове јединице Цивилне заштите, од којих је ватрогасна јединица употријебила двије водене пумпе, колико је ангажовало и предузеће Водовод и канализација. За сада није било озбиљнијих посљедица по становништво, а материјална штета биће позната сутра - истакао је Радуловић, који је и командант Општинског штаба.

С обзиром на то да је киша, уз могућност невремена, прогнозирана и у наредна три дана, грађани страхују од нових поплава.

Водостај ријеке Босне је, и поред великих падавина, у овом тренутку 50 центиметара испод коте одбране од поплава.