latinica  ћирилица
21/07/2021 |  18:55 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Настављена масовна вакцинација у Српској; Циљ прећи 50 одсто (ВИДЕО)

Масовна имунизација у Републици Српској се наставља.
Вакцинација у Српској - Фото: РТРС
Вакцинација у СрпскојФото: РТРС

У Бањалуци данас, без заказивања, вакцинација првом дозом Спутњика.

У Требињу би требало да, данас и сутра, буде вакцинисано око 1.140 грађана - вакцинама Синофарм и Фајзер. Приједорчани се без заказивања могу вакцинисати Синофармом и Астра Зенеком.

У Републици Српској првом дозом вакцине против вируса корона вакцинисано је више од 192.000 грађана, док је ревакцинисано више од 110.000 људи. У ове бројке нису укључени грађани који су процес вакцинације обавили у Србији.

- Стално смо на терену, желимо да у наредних мјесец и по достигнемо неке циљеве које смо поставили пред себе. Уколико успијемо вакцинисати 50 одсто становништва, биће то значајан посао - нагласио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Република Српска у посљедњих неколико дана добила је око 290.000 вакцина, од чега 50.000 прве компоненте вакцине Спутњик и 240.000 вакцина Синофарм. До сада је прву дозу у Градишци примило око 20 посто становника. И у Бањалуци се наставља масовна вакцинација. Данас је на вакциналном пункту у хали бањалучког велесајма без претходног заказивања на располагању била прва доза Спутњик вакцине. Од сутра до суботе, 24. јула, вакцинација вакцином кинеског произвођача Синофарм.

- Ми смо већ до сада вакцинисали првом дозом преко 43 хиљаде људи. Ревакцинисали око 16 хиљада. Максималан капацитет је двије хиљаде људи дневно и ми се крећемо ка томе - нагласила је Биљана Млађеновић, руководилац вакциналног пункта.

И у Требињу се у Спортској дворани "Милош Мрдић" наставља масовна вакцинација.

За вакцинацију су се пријавили радници више требињских предузећа и јавних установа, међу којима и просвјетни радници.

- Мислим да што нас се више буде вакцинисало да ће школска година бити успјешнија да се нећемо мучити као прошлу са групама, чекањем, онлај настава - истакла је професор Снежана Грбић.

Како би нову школску годину дочекали безбједније, вакцинација просвјетних радника и у Бањалуци.

- Имунизација свих просвјетних радника, важна је активност за ресорно министарство како би заједнички спремно дочекали нову школску годину - истакла је Наталија Тривић, министарка просвете и културе у Влади Српске.

У Институту за јавно здравство вакцинисана је и посљедња група радника Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

У Бањалуци настављена вакцинација и у банкарском сектору. Вакцинисани су радници "Нове банке", али и сви заинтересовани клијенти.

- У овом моменту у Републици Српској нема пречег задатка од имунизације становништва. Наш циљ у Влади је да до краја августа сви становници Републике Српске буду вакцинисани с обзиром на то да имамо довољан број вакцина - нагласила је Зора Видовић, министарка финансија.

Грађане је, да се вакцинишу, позвала и предједнца Републике Жељка Цвијановић. Влада је обезбиједила значајне количине вакцина.

- Немамо никакав проблем кад је у питању количина вакцина која је на располагању грађанима у Српској, заиста их има и грађани могу да бирају. Ово је можда право вријеме за вакцинацију, када су бројеви заражених на најнижем нивоу у посљедњих годину или годину и по дана - поручила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Цвијановићева је поручила и како су многи критиковали како нема вакцина, а при том, истиче, нису жељели да виде како у цијелом свијету није било вакцина. Захваљујући подршци Владе у снабдијевању, односно у обезбеђивању извора снабдијевања, вакцине су набављене и сада остаје само одговорност грађана да искористе ту прилику, поручила је Цвијановићева.