latinica  ћирилица
29/07/2021 |  09:12 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Одгођена сједница - Турковићева затражила одговорност, Кошарац одговорио (ВИДЕО)

Сједница Савјета министара која је била заказана за данас, одгођена је по налогу предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије.
Сједница Савјета министара - Фото: РТРС
Сједница Савјета министараФото: РТРС

Након ове одлуке огласила се министарка иностраних послова Бисера Турковић наводећи да ће они који, како каже, блокирају рад институција сносити посљедице. А једна од њих би, по Турковићевом тумачењу, могла бити и отказ.

- Или ћемо радити и за то бити плаћени или ћемо одсуствовати због политичког бојкота, те онда нећемо бити плаћени са могућношћу да консеквентно дужини одсуствовања изгубимо посао - навела је Турковићева.

Није дуго чекала на одговор српских министара. Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац каже да је Турковићева посљедња у БиХ која има право да говори о недоласку на посао и поштовању закона у овој земљи.

Турковићева се, каже, на сједницама Савјета министара појављује само када добије налог свог шефа Бакира Изетбеговића,  лидера СДА. Њене пријетње отказима, Кошарац назива празном причом.

- Требала би да се информише о томе како се бирају и смјењују министри у Савјету министара, јер министри и замјеницим министара из Републике Српске за свој рад одговарају онима који су нас изабрали, институцијама и грађаннима Републике Српске - поручио је Кошарац.

За члан колегијума Дома народа Драгана Човића већи проблем за БиХ су институције које најмање двије године не доносе никакве одлуке. Одговарајући на новинарско питање, Човић је рекао да нису Срби једино одговорни што данас није одржана сједница Савјета министара.

- Када неко покушава градити институције за себе, своју странку па чак за своју породицу, дешава се оно што је садашњица БиХ - каже Човић.

Коментаришући наметнуту одлуку високог представника Валентина Инцка, Човић каже да је Инцко дошао као пријатељ, а одлази као неко ко је уназадио све пројекте у БиХ.

И за замјеника предсједавајућег Представничког дома Небојшу Радмановића Инцкова одлука разлог је застоја БиХ.

- Данас су потпуно опречни ставови - сви из Реублике Српске мислимо да треба избрисати ово што је Инцко урадио, а из Федерације не да не мисле тако, већ да то треба још појачавати. То су толико различита размишљања да не воде БиХ нигдје. Ако буде приједлога, енергију треба усмјерити на договор - сматра Радмановић.

А за договор, као и до сада ни Турковићевој ни Изетбеговићу није била довољна пружена рука два народа.