latinica  ћирилица
05/09/2021 |  17:56 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Да ли је ђачка торба дјеци превелико оптерећење? (ВИДЕО)

Одабрати лаганији модел школске торбе, бирати свеске танких корица, на наставу носити само књиге предвиђене распоредом за тај дан. То су савјети који ђачку торбу треба да држе у границама до 10 одсто тјелесне тежине дјетета.

То су и препоруке љекара, али ни њиховим придржавањем често се не успије у намјери да школска торба не буде превелико оптерећење.

Прве дане другог разреда свог сина Јелена Пралица памтиће по томе што је школску торбу носила она. Тешко је, каже, смањити тежину торбе у којој се налази гомила уџбеника.

- Буквар, учим да пишем, свеска уз буквар, наставни лист уз буквар, почетница, радна свеска један за почетно читање, радна свеска два за почетно писање, словарица, читанка. То је само за српски језик, дакле осам уџбеника - каже Пралица.

Из надлежних институција наводе – штампањем уџбеника на папиру мањег волумена успјели су смањити њихову тежину за 25-30 одсто.

- Тежина уџбеника за поједине разреде не прелази 10 посто од препорука здравствених институција, гдје уџбеници, односно ђачка торба не треба да пређе 10 посто од укупне масе дјетета - истиче Бојан Ђенић, директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Свјетлана Радусин, директорка Основне школе "Алекса Шантић" у просвјети ради четврт вијека и ово је, каже, проблем који је стално на дневном реду.

- Први разреди имају своје прве књиге и они их остављају, они не носе своје тешке торбе, то је углавном само ужина. Тако да је првим разредима проблем ријешен. Наравно, што су ученици већег узраста, расте и тежина те школске торбе - рекла је Радусин.

- Школе за реализацију наставе из тих предмета требају да користе сву расположиву рачунарску опрему у школи, опрему испоручену у оквиру три фазе пројекта Доситеј (преко 20.000 ученичких и преко 2.000 наставничких лаптопа), опрему испоручену за потребе вођења електронске педагошке документације, као и опрему испоручену кроз донације међународних организација - кажу из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Управо је из школе "Алекса Шантић", прије двије године, почела дигитализација уџбеника географије за шести разред.

- И ту учионицу смо опремили кроз неке пројекте са пројектором, платном, лаптопом. И још понеку учионицу исто тако. Међутим, далеко од тога да су све учионице опремљене - додаје Радусин.

Такође, ове школске године повећан је број часова физичког васпитања, јер физичка активност и јачање мускулатуре, начини су за поправљање држања код дјеце.

С друге стране, признају у просвјети, простор за извођење ове наставе није се повећао, па ученици током зиме умјесто у сали за физичко и додатне часове физичког васпитања проводе у клупама.