latinica  ћирилица
21/09/2021 |  07:40 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Вучић се обратио нацији; Број грађана на прелазу Јариње јутрос знатно већи (ФОТО)

Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, рекао предсједник Србије након одржане сједнице Савјета за националну безбједност. Број грађана на прелазу Јариње јутрос је знатно већи него током јучерашњег дана. На Косову и Метохији ноћ је протекла напето, али мирно.
Јариње (Фото: Kosovo Online) -
Јариње (Фото: Kosovo Online)

13.12 - Више од десет специјалних полицијских возила прошло је око поднева кроз Лепосавић ка прелазу Јариње, на коме је у току блокада саобраћаја због уведених мјера Приштине по питању прекида споразума о регистарским таблицама.

12.22 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након сједнице Савјета за националну безбједност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на сјевер Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум о правном промету.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

10.30 - Сједница Савјета за националну безбједност на којој се разговара о посљедњим догађајима на Косову и Метохији и распоређивању РОСУ снага на административне прелазе Јариње и Брњак почела је нешто послије 10 часова.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

09.15 - Број људи на прелазу Јариње јутрос је знатно већи него током јучерашњег дана, преноси Косово онлајн. Онима који су провели ноћ на Јарињу придружује се све више грађана који су са собом понијели воду, храну и топлу одјећу.

Фото: kosovo-online.com

09.10 - Предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић оцијенио је да распоређивање албанских специјалаца на прелазима Брњак и Јариње говори о томе да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти повлачи потезе који изазивају озбиљан страх и узнемирење.

То је озбиљна провокација са специјални снагама, стотинама полицајаца који су буквално окупирали север и администратвне прелазе - навео је Одаловић.

08.20 - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да забрињава број приштинских специјалних јединица које се налазе на прелазима Јариње и Брњак, али да је српски народ показао да ће се истрајно борити за сопствену слободу кретња, коју Приштина на најгрубљи начин ограничава.

07.40 - На Косову и Метохији ноћ је протекла напето, али мирно. Након Јариња, транспаренти са натписом "Добро дошли у Заједницу српских општина" осванули су синоћ и у сјеверном дијелу Косовске Митровице. Плакати су постављени на улазу у град, као и у самом граду, јавља Косово онлајн.

Претходно су грађани који протестују на Јарињу у знак протеста због једнострано донесене одлуке власти самопроглашене републике о забрани кретања возила са српским таблицама по Косову и Метохији развили транспарент на којем пише "Добро дошли у Заједницу српских општина".

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре припадници косовске полиције одузимају таблице са ознакама са сјевера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узму пробне таблице и да плате таксу.

Синоћ је на Јарињу из правца централне Србије било само неколико аутомобила, док је прелаз, као и на Брњаку, могуће прећи само пјешице. Косовска полиција употријебила је сузавац код пункта Брњак, али се окупљени Срби нису удаљили са мјеста на којем протестују.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да власт у Приштини демонстрира силу и поручио Србима на Косову и Метохији да не насједају на провокације. Он је најавио да ће се на данашњој сједници Савјета за националну безбједност разговарати и о мјерама српске стране. О кризи је Вучић разговарао и са високим представником Европске уније Жосепом Борељом и специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком.