latinica  ћирилица
26/09/2021 |  18:18 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Порука из болница: Кисеоник исправан и сертификован (ВИДЕО)

Кисеоник који се даје пацијентима у болницама широм Републике Српске је исправан и сертификован и не постоји разлог за страх, поручено је и данас из неколико болница у Српској.
Болница - Фото: РТРС
БолницаФото: РТРС

Љекари подсјећају да се исти кисеоник користи у лијечењу беба, ковид и осталих пацијената, а приче пласиране претходних дана у јавности су неосноване и нетачне.

У вријеме када се кисеоник користи као једна од основних терапија за лијечење током пандемије вируса корона, кључно је послати поруку да они који су смјештени у болницама широм Српске немају разлога за страх. Проблема са кисеоником није било у болници "Србија" у Источном Сарајеву, што потврђује чињеница да никада нису уочене било какве штетне промјене код пацијената, прича шеф Службе за анестезију Бранко Ашкраба.

- Ми тренутно имамо централну кисикану која снабдијева болницу и користимо боце за транспорт за пацијенте који не могу без кисеоничке потпоре. У кисикани имамо велики резервоар кисика, који има велики капацитет и снабдијева читаву болницу кисеоником. Кисеоник је разведен по собама, те у јединицама интензивне његе и амбулантама, тако да пацијент гдје год да се налази има могућност прикључка на кисеоничку терапију - истиче Ашкраба.

Кисеоник који се користи у свим болницама и домовима здравља у Републици Српској, употребљава се и у Болници "Свети Врачеви" у Бијељини. 90 одсто хоспитализованих пацијената налази се на оксигенотерапију, која је спасила живот великом броју људи.

- Немамо никакву информацију из других здравствених установа да је неко имао проблема када је ријеч о кисеонику. Мислим да би требало скренути пажњу више на лоше епидемиолошко стање, а прича о оксигенотерапији заиста не стоји - истиче Слађана Трифковић, начелница Одјељења пулмологије у Болници "Свети Врачеви".

У Универзитетској болници Фоча од почетка пандемије лијечено је више од 1.200 пацијената, од којих се у ковид јединицама интензивне његе налазило скоро 130 особа који су били на неком виду кисеоничке терапије. Проблема никада није било - поручују љекари.

- Кисеоник је лијек који тим пацијентима помаже. Исти кисеоник добијају пацијенти у ковид одјељењима, пацијенти који су се оперисали, пацијенти на свим другим одјељењима, као и бебе у инкубаторима - каже Ђорђе Вељовић, специјалиста анестезиолог - реаниматолог у фочанској Болници.

Причу о наводној употреби техничког, а не медицинског кисеоника коју је у јавност пласирао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, демантовао је сертификат из УКЦ-а, као и доступни подаци са сајта Агенције за лијекове БиХ, гдје се јасно види да је ријеч о медицинском гасу.