latinica  ћирилица
09/10/2021 |  17:01 ⇒ 10/10/2021 | 07:37 | Аутор: РТРС

Из Српске упозорење - Уставни суд БиХ политичко средство Бошњака (ВИДЕО)

Политичко Сарајево користи Уставни суд БиХ за наметање надлежности БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Кренуло се у општи напад на Републику Српску и на то се не може ћутати, поручују из СНСД-а.

Формирани су експертски тимови из различитих области, чији је циљ очување Републике Српске кроз институције, првенствено Народну скупштину.

Годинама је високи представник бесправно, вануставно и вандејтонски преносио надлежности са Републике Српске на Босну и Херцеговину, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Укупно је пренио 140 таквих одлука, а да на то није имао право. Сматра да је вријеме да се томе стане у крај и да се пренесене надлежности врате Српској.

Због тога, формиране су експертске екипе, које се баве питањима одбране, права , финансија, новог устава Српске и начином на који одговорити на беспрвно наметнуте одлуке и законе високог представника.

- Нећемо ништа радити ван Устава БиХ. Ми не доводимо територијални интегритет БиХ у питање. Сагласност коју је Република Сроска дала за формирање Оружаних снага, ВСТС и везане за индиректне порезе биће повучене, проглашене ништавним и стављене ван снаге - нагласио је Додик.

Из СНСД-а поручују да ће бити позвани и консултовани сви политички актери у Републици Српској на припреми правне заштите. У наредним мјесецима могу се очекивати активности, не само политичара, већ и народа. Кажу, девастација и омаловажавање Српске, који не могу да прођу посљедњих мјесеци на другим институцијама, могу путем Уставног суда БиХ, што користи политичко Сарајево.

- Уставни суд на било чију апелацију може да реагује и да каже: Ето, није више ваше. Зато мислим да је посљедњи тренутак да дамо одговор. Мислимо да су зачуђујући ови посљедњи потези око шума, земљишта, војне имовине и концесија, првенствено на Горњу Дрину. Ми не можемо да ћутимо и мислимо да ће бити великих реакција из Републике Српске. За сада су политичке, а онда морају бити законодавне - истакао је Лука Петровић, генерални секретар СНСД.

Да је Уставни суд БиХ средство у рукама политичког Сарајева, потврђује и изјава федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре, каже Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ. Чампара је, подсјећамо, затражио од Уставног суда да покрене процедуру утврђивања привремене неспособности Милорада Додика за функцију члана Предсједништва.

- Смијешно је и скандалозно да неко тврди да политичка изјава и залагање за враћање у оквире Устава представља антиуставно дјеловање и нешто што Уставни суд треба да осуди. То су политичке игре политичког Сарајева, политичких Бошњака и нешто што нема везе са реалношћу - навео Ковачевић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да Република Српска никада није имала већу шансу да врати отете надлежности и поништи антидејтонско и антиуставно дјеловање високих представника међународне заједнице.

- Оно што су Милорад Додик и СНСД годинама тврдили и својом политиком доказивали, а то је да БиХ не може живјети и функционисати уколико се не поштује воља легитимних представника два од три конститутивна народа, коначно је допрло до свијести значајног дијела међународне заједнице. Србија, Русија, Кина, те значајан број земаља Европске уније, укључујући и Хрватску, јавно или прећутно подржавају Додикову намјеру да Републици Српској врати отете надлежности и да политичко дјеловање свих у БиХ сведе у оквире дејтонског Устава - тврди Кошарац.

У недостатку било какве одговорности и стварног посла, иако има њих неколико, Чампара смишља оно што је у Сарајеву звучно, јер нема више ни странку, а ни назнаку неке кандидатуре за наредне изобре, сматра посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић. Каже било какво ућуткивање и искривљивање воље српског народа, које бошњачки политички корпус непрестано покушава неће донијети ништа добро БиХ.

- Било какво правно насиље над вољом грађана из Републике Српске, а то свакако јесте уколико на било који начин покушају елиминисати српског члана Предсједништва у БиХ Милорада Додика, донијело би несагледиве посљедице. Подсјећам господу из Сарајева да Република Српска има своје институције и представнике у заједничким институцијама и све то загарантовано Дејтонским споразумом. А ако наставе овако да раде представници бошњачког народа као што раде сада - тај разговор је све даљи а мирно раздруживање све ближе - истакла је Вулићева.

У СНСД-у кажу да је правичан потез враћање на дејтонски оквир и да имамо самосталну Републику Српску у дејтонској БиХ.

Поручују да ће истрајати на томе да се ова странка бави капиталним политичким питањима једнако као и економијом, која је кључна, јер то значи и подршку раду Владе и надлежних институција.