latinica  ћирилица
11/10/2021 |  08:58 | Аутор: СРНА

Цијена меса у продавницама расте, али не и живе стоке

Предсједник Савеза удружења пољоприврединих произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је Срни да цијене меса у продавницама полако расту у земљама окружења, док цијена живе стоке никако да порасте, што забрињава пољопривреднике.
Месо (фото:агенције) - Фото: Дамир Шагољ
Месо (фото:агенције)Фото: Дамир Шагољ

Маринковић је рекао да континуитет увоза несметано функционише и да је једина мјера која омогућава опстанак домаћих кланичара - заштита домаће пољопривредне производње.

Упркос свим апелима и захтјевама пољопривредника, Маринковић је напоменуо да је то питање остало неријешено јер власт на нивоу БиХ, како је навео, апсолутно нема слуха да помогне са те стране пољопривредним произвођачима.

- До пораста цијене меса дошло је због поскупљења компонетни за сточну храну, житарица и уљарица, како код нас, тако и на свјетском тржишту, тако да су и фармери у земљама окружења, одакле ми увозимо месо, исто тако суочени са порастом цијене. Међутим, држава их додатно субвенционише, што неминоминовно доводи и до поскупљења меса на нашем тржишту - рекао је Маринковић.

Он је истакао да су након увоза повећане количине меса, а повећане су биле и потребе до сада за јефтиним месом.

Маринковић је подсјетио да има и домаћих честитих кланичара који заиста поштују домаће фармере и купују домаће свиње и јунад и продају месо на тржишту, али поједини кад купе њихово јефтино месо продају по већој цијени и тиме им расте добит.

- Ми, нажалост, не можемо да покријемо ни трошкове производње - рекао је Маринковић.