latinica  ћирилица
24/10/2021 |  18:06 ⇒ 25/10/2021 | 07:28 | Аутор: РТРС

Порука из Српске и Србије: Слогом вратити надлежности, санкције не долазе у обзир (ВИДЕО)

Док из Србије стиже порука да се санкцијама због борбе за враћање надлежности ништа добро не може постићи, у Републици Српској и даље неслагања и подјеле. Опозиција оптужује власт да повлачи једностране потезе и да уноси страх у јавности због пријетње ратом.
Додик и Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Додик и Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Истовремено, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истиче да Српска није за сукобе, те да мир нема цијену ни алтернативу. Из Асоцијације Ствараоци Републике Српске упозоравају да је пред нама тежак период, исто као 1991. године, због чега је кључно успоставити сарадњу власти и опозиције.

Са причом о враћању отетих надлежности Републици Српској, паралелно траје и прича о санкцијама, како за Српску, тако и њене политичке представнике. Таквом развоју ситуације противи се званични Београд, из којег је јасно поручено да Српска није извор проблема, те да санкције ништа добро не могу донијети.

- Ако неко мисли да пријетњом рата с друге стране ми треба да предамо Републику Српску, онда се грдно вара. Ми немамо намјеру ни за какав рат и сукоб. Имамо намјеру да се политички боримо за наша права записана у Уставу БиХ - каже Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

- Они који мисле да се проблеми рјешавају санкцијама, куцају на погрешна врата. Тиме ће себи да затворе врата и у Београду, а не само у Бањалуци - нагласио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Да не гледају сви на санкције онако како гледа Вучић, сматра српски члан Предсједништва БиХ. Док власт и опозиција код Бошњака исказују јединство, у Српској је другачија ситуација. Додик истиче да представници СДС-а зарад малих политичких циљева призивају санкције, како њему, тако и Српској. Дан након састанка у Београду, предсједник СДС-а Мирко Шаровић истиче да се Српска може чувати само у миру и конкретним радом.

- Сасвим је јасно да имамо посла са хаотичном влашћу која срља и нема никакав озбиљан план, већ вуче једностране, непримјерене потезе, без ширих консултација, и што је најгоре, уноси страх у јасности Републике Српске због увлачења у конфикте и пријетње ратом - рекао је Шаровић.

СДС и остале опозиционе партије требало би, каже Додик, да одлуче јесу ли опозиција Републици Српској и свом народу, или СНСД-у и њему. Каже да су позивањем на санкционисање Републике Српске ушли у завршну фазу борбе против ње.

- Позивам грађане да добро запамте ове и дане који долазе и да добро запамте шта је ко радио за ову земљу, коју није стварао ни одбранио СДС, већ народ који није дао своја огњишта. Сви који су се огријешили о законе одговараће и то је нешто за шта се СНСД снажно залаже. Али и они који су Републику Српску понијели на тацни да је продају морају да знају, да осим суда бирача, има и суд историје. На оба ће лоше проћи - поручио је Додик.

Чињеницом, да нико у српском народу не жели санкције, разочарана је опозиција у Српској, сматра и члан Предсједништва СНСД Сташа Кошарац.

- Примјетно је да су након Додикове реакције да "нема ништа тајно што неће бити јавно", опозиционари хорски почели да понављају да они очекују да Додика смијене на изборима, а не да га неко уклања санкцијама. И та рекација је изнуђена због осуда јавности у Републици Српској која је схватила да санкције у Српској призивају бошњачки политичари, али и опозициони прваци у Српској, свјесни да на изборима против Додика немају шансе - наводи Кошарац.

Док се опозиција ограђује од Додикове политике, помоћ и подршку српском члану Предсједништва у његовој политичкој борби за враћање надлежности Републици Српској пружају коалициони партнери. У Социјалистичкој партији важним оцјењују и став Србије у одређеним деликатним ситуацијама, која је гарант Дејтонског споразума и заштите Републике Српске.

- Додик је морао да скрене пажњу на неправду која се сада већ двије деценије чини Републици Српској, отимањем њених надлежности, прво кроз улогу високог представника, а затим кроз Уставни суд Бих, који својим одлукама нарушава базне односе у БиХ - реакао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије. 

Многи су мишљења да су подјеле између опозиције и власти у овим тренуцима сувишне. Па тако представници Асоцијације Ствараоци Републике Српске истичу да се неслагања негативно могу одразити на борбу за интересе Српске.

- Ово је вријеме које је слично 1990. години и овдје сви посланици у Народној скупштини морају бити јединствени и морају заштити интересе српског народа - рекао је Стеван Медић, предсједник Асоцијације.

- Упамет се страначки главари, пред нама је тежак период исто као 1991. године, а Република Српска и гробови погинулих су светиње да би се могли коцкати са тиме - поручио је Душан Козић, предсједник Скупштине Асоцијације.

Представници власти у Српској раније су истакли да је враћање надлежности само реакција на бројне одлуке Уставног суда БиХ донесене на штету Републике Српске, као и наметнути закон посљедњег високог представника Валентина Инцка, иако се сада само једној страни пребацује одговорност за блокаду и вануставно дјеловање.