latinica  ћирилица
27/10/2021 |  11:37 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Одржана Посебна сједница НСРС о одлукама Предсједништва БиХ (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, а предложеним дневним посланици су се изјаснили о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ усвојеним 18. октобра, које је српски члан Милорад Додик прогласио штетним за витални интерес Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Сједници су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Република Српска је данас требало да покаже свој дигниитет на прави начин, али је некима било потребно да се покаже да Народна скупштина није јединствена, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милораде Додик на посебној сједници.

Говорећи о томе што су посланици СДС-а и ПДП-а напустили посебну сједницу, Додик је изјавио да је њима речено да нађу начина да не буду дио већине око питања повреде виталног интереса Републике Српске.

СДС и ПДП су у једном дијелу засједања напустили скупштинску салу, након што су од почетка, између осталог, приговарали и за термин одржавања сједнице правдајући то немогућношћу да спреме расправу.

Додик је у обраћању посланицима поручио да је Република Српска гарант опстанка и слободе не само за српски, већ и све друге народе који живе на овим просторима, те да се Српска данас мора очувати јединственим дјеловањем и слогом.

Предсједница Српске изјавила је да је Република Српска показала да није нижи ниво власти, да ништа не отима од БиХ, али не дозвољава ни да се шта отима од ње.

Предсједник Владе Републике Српске изјавио је да није тачно да је било неслагања појединих министара на посебној сједници Владе на којој је било ријечи о повратку пренесених надлежности, те да је ријеч о спиновима.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да Република Српска на посебним сједницама парламента, каква је данас у Бањалуци, добија снагу државе.

- Република Српска данас има обиљежје независне државе, јер одлучује о међународнм споразумима са страним државама - истакао је Мазалица.

Посланик групе "Заједно за БиХ" Сенад Братић је у репици рекао да је "Република Српска један од два равноправних ентитета у БиХ и да није држава".

Посланик ПДП-а Игор Црнадак тврди да је "витални национални интерес Републике Српске извргнут руглу", а то види у томе што је више подтачака спојено у једну тачку дневног реда засједања.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да ће новоизграђени мост на Сави код Градишке остати слијепо цријево уколико се не нађе у уговору између БиХ и Хрватске о граничним прелазима.

Шулић је рекао да су данас пред посланицима на посебној сједници Народне скупштине важни документи, али да сједница не иде у правцу да се покаже јединство око најважнијих питања за грађане Републике Српске.

Подсјећамо, на сједници Предсједништва БиХ 18. октобра, у складу с ранијим закључцима Народне скупштине Републике Српске, Додик је гласао против свих тачака дневног реда о којима се трочлано Предсједништво изјашњавало.

На посебној сједници посланици би требало да се изјасне и о закључцима о отварању Амбасаде Азербејџана у Сарајеву и канцеларије Амбасаде Руске Федерације у БиХ у Бањалуци.

Пред посланицима би требало да буде и Одлука о прихватању Споразума између Савјета министара и Владе Републике Турске о узајамној заштити и размјени тајних података који се односи на Споразум у области одбрамбене индустрије.