latinica  ћирилица
28/10/2021 |  16:34 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Милановић: Разговор Додика, Човића и Изетбеговића, уз подршку три предсједника

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас да би представници конститутивних народа у БиХ требало да се састану са њим, те предсједницима Србије Александром Вучићем и Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, али да је према тој идеји уздржан лидер СДА Бакир Изетбеговић.

 Милановић сматра да би такав формат сусрета могао да доведе до резултата, док преговарање путем "разноразних посредника и амбасадора не води никуда" и БиХ је "закопало у пијесак до врата".

Хрватски предсједник каже да је о томе разговарао прије два дана са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

- Разговарали смо о томе да за заједнички сто сједну представници конститутивних народа у БиХ - Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Милорад Додик, уз неку врсту подршке мене, Вучића и Ердогана - рекао је Милановић новинарима у Делницама.

Милановић каже да је мислио да контактира Ердогана и да је увјерен да би пристао на ту идеју, док Изетбеговић тренутно има "неке резерве" према томе.

- Ја га не нападам и прозивам, он мора да објасни зашто - рекао је Милановић.

Он је поновио данас да се са Додиком састао као са представником српског народа у БиХ, истичући да су у Хрватској неке ствари могуће, а у БиХ нису, преноси Н1.

- Дејтон је ступио на снагу да би се осигурао мир. Тај споразум је линија преко које се не смије ићи - поручио је Милановић.