latinica  ћирилица
15/01/2022 |  19:14 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Оптужбе на релацији СНСД-СДС; Додик: На сцени Шаровићева политичка неписменост (ВИДЕО)

Позив предсједника Србије Александра Вучића политичким представницима у Републици Српској да се врате у заједничке институције произвео је међусобне оптужбе лидера СНСД-а и СДС-а.
Милорад Додик  и Мирко Шаровић - Фото: nezavisne novine
Милорад Додик и Мирко ШаровићФото: nezavisne novine

Док предсједник СДС-а Мирко Шаровић тврди да опозиција није произвела кризу, иако су све странке и гласале за такво дјеловање српских представника у Сарајеву након одлуке и наметнутог закона Валентина Инцка, предсједник СНСД-а Милорад Додик истиче да се таквим изјавама урушава самопоуздање и слободарски дух и Српске и Србије.

Додик додаје да Шаровић има више разумијевања за политичко Сарајево и, како је навео, за Алијиног сина, него за Републику Српску.

- На сцени је политичка неписменост Мирка Шаровића - каже лидер СНСД-а.

Додик је ово поручио након што се Шаровић обрушио на њега због порука са јучерашњег састанка у Београду. Вучић је након састанка изнио приједлог и молбу да се представници Српске врате у заједничке институције и учествују у одлучивању.

Додик је истакао да ће о томе одлучивати у фебруару посланици у Народној скупштини, јер су они и донијели одлуку о дјеловању Срба у Парламентарној скупштини БиХ. На све ово Шаровић каже да СДС неће вадити кестење из ватре јер га они нису ни бацали.

- Пред Вучића јуче није био стављен никакав мој захтјев ни молба да он рјешава кризу у БиХ, како то Шаровић дезинформише јавност, већ је ријеч о међусобном информисању и консултацијама - истиче Додик.

С друге стране, политику Додика у СДС-у гледају као опасну и, како наводе, без јасног циља.

- Додику и његовој политици рекли смо не, јер смо се у овој кризи која траје неколико мјесеци увјерили да се ради о опасној политици без било каквог јасног циља, гдје одлуке од националног значаја доноси само један човјек, без било каквог унутрашњег консензуса о питањима која се тичу свих нас - каже лидер СДС-а.

Консензус је постојао, али не и постојана политика опозиције, тврде у СНСД-у. У одговору на допис Шаровића, лидер СНСД-а истиче да је први човјек СДС-а једини политичар из Републике Српске који по узору на лидера СДА Бакира Изетбеговића и, како се наводи, сарајевску политичку чаршију, загађује јавни дискурс помињањем рата, при чему тобоже позива на одговорност.

- Кад се већ бави политиком морао би знати да би било какав атак на Републику Српску био фаталан по све Србе. При ријечи атак мислим и на атак менталног и моралног политичког шљама коме, нажалост, припада и Шаровић, а чије издајништво представља опасност за Републику Српску и за њену будућност - каже Додик.

Из СНСД-а подсјећају да је кризу проузроковао наметнути закон Валентина Инцка, а не појединци из Српске. Посланици у Представничком дому истичу да ће и поменути закон доћи на дневни ред.

- Вучић је дао приједлог и савјет да се вратимо у институције, али није нам наредио нити је то Додик од њега тражио. Наравно да ће се разговарати у Народној скупштини и наравно да ћемо да размотримо све могућности. Прво ће се тај спорни закон, немтнути Инцков закон, ријешити јер ми и те како знамо шта је њихов циљ. Њихов циљ је да се о том закону ћути - истиче Сања Вулић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Из највеће странке у Српској подсјећају на период непосредно након наметања спорног закона када је лидер СНСД-а инсистирао на српском јединству, од чега се, како истичу, на одступа ни данас. Тада је предложено да се у Републици Српској формира и концентрациона Влада у којој би биле све парламентарне странке и чији циљеви би били да се Српска јединствено одупре притисцима.

- И данас смо увјерени да би то била најбоља одлука и да бисмо на тај начин дефинитивно најбоље заштитили интересе Српске, али пошто у опозицији није било храбрости да преузму дио одговорности, ми смо прихватили њихов приједлог и за њега, као и увијек и за све у Српској, преузели пуну одговорност - каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Да су непомирљиве политике власти и опозиције, довољно говори и најављена докапитализација Хидроелектрана на Требишњици. Лидер СНСД-а тврди да је свјесно пласирана неистина о продаји Електропривреде Републике Српске у моменту када су се Изетбеговић и хрватски премијер Андреј Пленковић, договорили о покушају заустављања пројекта "Горњи хоризонти".

Додик истиче да је ријеч о реструктурирању и подсјетио да је у вријеме, када је Шаровић био предсједник Републике, 20 одсто овог предузећа постало приватно.