latinica  ћирилица
15/01/2022 |  22:47 ⇒ 16/01/2022 | 07:56 | Аутор: РТРС

Судије разматрају аргументе; Ђоковићеви адвокати увјерљиви

Федерални суд Аустралије требало би да донесе коначну одлуку о судбини Новака Ђоковића. Рочиште у случају Ђоковића против министра за имиграције у Федералној влади Аустралије Алекса Хока је завршено и чека се одлука трочланог вијећа.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Адвокати су завршили излагања иза 04.30 часова по нашем времену, након чега се судско вијеће повукло како би размотрило аргументе и донијело одлуку. Како је рекао главни судија, одлука би могла да буде донесена за неколико сати.

Ђоковићеви адвокати на челу са Николасом Вудом погазили су аргументе супротне стране и напали министра да је одлуку донио пристрасно и без основа, док је тужилац покушао да прикаже да је српски тенисер опасан по опште добро јер би могао да изазове јачање активности антиваксерских група.

Судије су се повукле да размотре аргументе, наводећи да би одлуку могли донијети данас (у недјељу) или сутра, односно у ноћи између недјеље и понедјељка по нашем времену.

Погледајте како је изгледало суђење:

04.59 - Ђоковић се јавио да честита титулу Аустралијанцу

Док чека одлуку, Ђоковић је честитао колеги Танасију Кокинакису титулу на АТП турниру у Аделајду.

Кокинакис, који је освојио пехар након неколико тешких сезона због повреда, на Инстаграму је објавио да му је честитао и један од најбољих играча у историји "бијелог спорта".

04.37 - Готово - завршено је суђење Ђоковића против министра за имиграције Аустралије Алекса Хока и сада се чека одлука.

Судско вијеће се повукло да размотри аргументе. Како је судија рекао, нада се да ће касно поподне моћи да обавијести обје стране о даљем току и одлуци.

- Надам се да ћемо успјети да донесемо одлуку касно поподне или можда сутра - рекао је судија Олсоп и додао да ће суд свакако покушати да обавијести јавност током поподнева, односно јутра по нашем времену.

04.31 - Вуд: Тражићемо хитно ослобађање

- Уколико суд пресуди у нашу корист, тражићемо да Ђоковић буде одмах ослобођен. Одмах, у року од 30 минута - рекао је његов адвокат.

04.20 - Ђоковићев адвокат упутио питање - Гдје је доказ да људи прате Ђоковићево вођство у томе да не буду вакцинисани?

04.18 - Адвокат државе завршио и Ђоковића назвао "иконом антиваксера"

Адвокат Стивен Лојд завршио је излагање и закључио да би Ђоковић могао да прерасте у "икону антиваксера".

- Исправно или не, он је перципиран као неко ко подржава антиваксерски поглед и његово присуство овдје, претпоставља се, помогло би тај поглед - истакао је Лојд. 

04.04 - Прошле недјеље се много говорило о Ђоковићевој грешци у формулару за улазак у Аустралију, али Федерална влада ту грешку није користила у својој правној аргументацији.

- Грешка има "нулти" утицај на то да ли он представља ризик за аустралијску јавност - саопштила је Влада.

03.58 - Лојд спомиње и Србију

- Признајем да министар није навео доказе, али можете закључити какав је ефекат Ђоковић имао у Србији на вакцинацију. У Србији је вакцинисано нешто мање од пола, он је критиковао владу што уводи вакцинацију, постоје чак и докази тога. Министар је могао да поднесе те доказе јер их је имао - рекао је Лојд.

03.50 - Адвокат аустралијских власти заузео је послије паузе оштрији став о статусу Ђоковића и жељи министра да га депортује из земље.

- Аустралија не смије да трпи присуство особе због страха од њеног уклањања - рекао је Лојд.

03.43 - Ђоковићеви адвокати добиће прилику након излагања Лојда да одговоре, а након тога судије ће се повући. Одлука може бити донесена и ујутру.

03.34 - Суђење настављено излагањем адвоката државе Стивена Лојда

03.20 - Ускоро се очекује наставак суђења

03.15 - Лојд је рекао да Ђоковић није желио да изађе пред суд у процесу поводом жалбе на одлуку министра Хока и да објасни своје ставове о вакцинацији против вируса корона.

- Ђоковић је изабрао да не буде у процесу. Могао је да постави ствари јаснијим, ако је требало да се појасне. Он то није желио да уради и то има важне посљедице - навео је Лојд.

02.45 - Први дио суђења обиљежила је снажна одбрана Ђоковићевих адвоката, предвођених Николасом Вудом.

Његов колега Стивен Лојд, један од тужилаца у овом случају, покушавао је да пронађе апстрактна оправдања одлуке министра Хока.

02.29 - Пауза до 03.30 по нашем времену

На захтјев адвоката државе Стивена Лојда суђење је прекинуто и биће настављено за сат времена, односно у 03.30 по средњоевропском времену.

02.22 - Ђоковић неће да свједочи, одбио је да изађе пред судије

02.21 - Тужилац тврди да је Хок узео у обзир све релевантне изворе прије доношења одлуке. Одбрана је одмах одговорила контра питањем - шта је конкретно предузео министар.

- Он не мора да наведе све разлоге. Закон у одјељку "Ц" и "Ф" наводи да могу да се наведу разлози, али није потребно да се наведу сви разлози - образложио је тужилац.

01.58 - Судија прекинуо адвоката државе; Како адвокат брани одлуку министра: Ђоковић опаснији од немира?!

01.45 - Први аргумент државе је да је Ђоковић и даље невакцинисан и да би, да је хтио да се вакцинише, до сада то могао да уради небројено пута.

Адвокат Лојд наглашава да је то био Ђоковићев избор који није имао никаве везе са тиме што се заразио ковидом пред пут у Аустралију.

01.40 - Адвокат државе је рекао да министар има право да се ослони на здрав разум када одлучује да ли да укине визу, а не само на материјалне доказе који су касније стављени пред суд.

01.34 - Почело излагање адвоката државе Стивена Лојда

01.33 - Вуд завршио излагање

- Суштински проблем у погледу министрових доказа, када говори о јавном интересу фокусира се на наводно добропознате, наводно стварне ставове Ђоковића, иако не зна његове садашње ставове - навео је адвокат Вуд.

01.3о - Српске заставе испред Федералног суда

01.25 - Адвокат Вуд приводи крају излагање

Како је навео, очекује да ће све аргументе изнијети у наредних петнаестак минута. Углавном, сви су већ речени, само се ради о детаљима.

- Гдје постоје докази, рационални докази, да је министрова одлука да Ђоковићево присуство у Аустралији може да изазове посљедице о којима министар говори, о томе да ће бујати антиваксерско расположење. Да су докази постојали, могли би били идентификовани, али министар није навео ниједан - навео је Вуд, преноси Спутњик.

01.13 - Вуд: Какве су посљедице депортације?

Вуд каже да је министар требало да размотри посљедице депортације Ђоковића на расположење против вакцинације.

- Ирационално је да министар само размишља о изгледима за подстицање антиваксерских осјећања која би могла произаћи из тога што би господин Ђоковић играо тенис, односно био пристутан, а да не размишља о изгледима за подстицање антиваксерских осјећања које би изазвала принудна акција државе - рекао је Вуд.

00.53 - Суштина: Ђоковићев адвокат је апострофирао да је понашање државе иницирало протесте у Аустралији, а не долазак Ђоковића у ту државу.

Он је, на аргумент да Ђоковићево присуство може изазвати немире, указао на то да министар није узео у обзир какви би немири у држави могли да се догоде уколико Ђоковић буде депортован због својих ставова.

00.44 - Случај Л`екип

Ђоковић је са позитивним налазом на вирус корона отишао на интервју, није скидао маску током разговора, али јесте за фотографисање, што су потврдили и он и новинар француског листа.

- Ђоковић је признао да је то била његова грешка - навео је адвокат Вуд.

00.35 - Још један аргумент

Адвокат Вуд је навео да је Ђоковић наступао на турнирима од момента када је уведена вакцинација против вируса корона, укључујући и прошлогодишњи Аустралијан опен.

- Нема доказа да је његово присуство иницирало било какво бујање антиваксерског сентимента. Ништа од онога што је министар идентификовао као опасност није се догодило - навео је Вуд.

00.20 - Ђоковићева одбрана указала на грешку министра

Вуд: Министар Хок је као аргументацију потегао чланак Би-Би-Сија о томе шта Ђоковић мисли о вакцинацији.

Како је апострофирао, Ђоковић је рекао да "није експерт", да жели да има "отворени ум" и да "жели да изабере најбољу опцију за своје тијело".

- Министар Хок је игнорисао те дијелове чланка - апострофирао је Вуд.

Ни у тексту Гардијана Ђоковић се не помиње.

Чланци су били о групама против вакцинације, али ништа о српском тенисеру. Вуд каже да је то очигледно грешка министра.

- То је очигледно погрешно. Ђоковић се не помиње ни једном ни у једном од поменутих чланака - рекао је адвокат.

00.19 - Ђоковићев адвокат је истакао да су "докази" на којима је министар базирао своју одлуку проистекли из Новакових изјава из 2020. године.

- То је било давно. Ђоковићев тренутан став по питању вакцинације не може бити утврђен - навео је Вуд.

00.09 - Министар није ни прочитао Ђоковићеву документацију?!

Како каже Ђоковићев адвокат, министар Хок није ни прочитао документацију која потврђује Новаков статус јер није доктор.

00.02 - Ђоковићу пријети депортација и ако побиједи на Федералном суду?

23.54 - Прва тачка на којој се базира одбрана Ника Вуда јесте да би депортација Ђоковића могла да има више штете него користи по државу Аустралију и сам први гренд слем.

- Избацивање Ђоковића из државе би још више појачало антиваксерски покрет. Значи, држава би добила контраефекат - рекао је он.

Поред тога, постоји још један разлог за одустајање од депортације.

- Депортација би са собом повукла и забрану од три године уласка у земљу. То би додатно нашкодило реномеу и каријери господина Ђоковића - додао је Вуд.

23.50 - Излагање Ђоковићевог адвоката Ника Вуда

За почетак, објашњава нелогичности у одлуци министра Алекса Хока да Ђоковићу откаже визу.

23.48 -  Судија потврдио - биће донесена коначна одлука

Џејмс Олсоп, предсједавајући, потврдио је зашто је случај пребачен на Федерални суд. То је, према његовим ријечима, било неопходно јер би било која жалба на одлуку које донесе ново, трочлано судско вијеће, била неупотребљива због скорог почетка Аустралијан опена.

23.45 - Одговор министра

Министар Алекс Хок је своју одлуку бранио ријечима да му је било јасно да је Ђоковић лично противник вакцинације и да није успио да докаже да он није узео у обзир учинак укидања визе на антиваксерско расположење.

- Оно што је господин Ђоковић могао да каже министру у одговору на питање о његовом ставу о вакцинацији не би промијенило чињеницу његових претходних јавних изјава и ставове у аустралијском друштву о томе какав је био његов став о вакцинацији - наведено је.

23.43 - Судија у уводној ријечи:

- Овај случај је релевантан за Федерални суд с обзиром о чему се ради. Питања умијешана у ову контроверзну полемику односе се само на очување живота и здравља у овој заједници.

23.42 - Шта су навели Ђоковићеви адвокати

Дијелови жалбе су објављени - наведено је да је министар Хок неупјешно размотрио посљедице укидања визе, да објашњење о томе да Ђоковићево присуство у Аустралији може бити ризично није довољно и да не постоји разумни основ за његов закључак о Ђоковићевим ставовима о вакцинацији.

- Не постоји доказ да је Ђоковић икада апеловао да се неко не вакцинише - наведено је у поднеску.

Адвокати су критиковали министра и навели да он није навео јасне аргументе зашто је Ђоковић окарактерисан као "икона антиваксерског покрета".

23.40 - Главни судија Џејмс Алсоп објашњава зашто суди панел судија, а не само један.

23.31 - Почело суђење

23.26 - Како ће изгледати суђење

Суђење би требало да почне излагањем судијског вијећа који ће проћи кроз историју случаја.

Потом би излагање требало да имају представници Новака Ђоковића у трајању од 60 минута, што је потврдио и адвокат и медијатор Блажо Недић на РТС-у.

Након што они заврше, исти временски период имаће и адвокати државе, а постоји могућност да судије у току тих излагања постављају питања.

- По правилу се очекује кратка пауза, гдје ће они вијећати, па донијети коначну одлуку - рекао је Недић.

23.25 - Суђење ускоро почиње - требало би у 23.30 часова.

23:16 - Већина Аустралијанаца жели депортацију Ђоковића

Више од 70 одсто учесника анкете магазина Ејџ жели да Ђоковић буде депортован.

23.15 - Ђоковић стигао код адвоката

Јављају аустралијски медији. Суђење ускоро почиње...

22.40 - Ђоковић из притвора кренуо у канцеларију адвоката

Аутомобил за који се претпоставља да је у њему Новак Ђоковић, кренуо је из хотела Парк ка канцеларији адвоката српског тенисера.

Ђоковић је ноћ провео у притвору у хотелу у којем је био затворен и прије првог суђења.

Коначну одлуку донијеће панел судија Џејмс Олсоп, Ентони Бесанко и Дејвид О'Калахан и због тога што је дошло до промјене са једног на троје судија након одлуке неће бити права на жалбу.

Изнад Федералног суда је само Високи суд Аустралије, али су шансе да се тамо оде након ове одлуке практично непостојеће.

Преглед дана