latinica  ћирилица
20/01/2022 |  21:27 ⇒ 21/01/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Црна Гора на политичкој прекретници; Хоће ли пасти Влада или Скупштина? (ВИДЕО)

Враћање мандата грађанима је најбољи избор након покушаја Дритана Абазовића и његовог покрета УРА да изгласа неповјерење Влади, јер би мањинска влада би значила превару изборне воље грађана Црне Горе, изјавио је црногорски министар економског развоја Јаков Милатовић.
Скупштина Црне Горе - Фото: Screenshot
Скупштина Црне ГореФото: Screenshot

Предсједник Скупштине Алекса Бечић заказо је три ванредне сједнице на којима ће бити разматране, Абазовићева, али и иницијативе премијера Здравка Кривокапића који сматра да су нови избори једини начин превазилажења кризе. Покушај смјене Владе изазвао је протесте грађана Црне Горе.

Политичку ситуацију уздрмала је иницијатива предсједника покрета УРА Дритана Абазовића и опозиционих посланика који траже оставку владе. Недуго након ове иницијативе, премијер Здравко Кривокапић упутио је у Парламент захтјев за смјену Абазовића, а на његово мјесто предлажио је министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића.

Влада Црне Горе поднијела је захтјев и за скраћење мандата Скупштине. Посланици би могли донијети коначну одлуку почетком фебруара. До тада, грађани настављају са протестима, шаљући јасну поруку да до пада актуелне владе не смије доћи.

Из Кривокапићевог кабинета Коалицију "Црно на бијело" позивају да врати мандат грађанима. Избори су, наводе, једина фер опција, а Абазовића и УРУ, оптужују да у колаборацији са ДПС-ом, покушавају, како кажу, декласирати Владу.

- Након јасно исказане намјере да УРА, ДПС и његови сателити, на неуставан начин изаберу нову мањинску владу, постаје јасно да су нови избори једини начин за разрејшење најтеже политичке кризе у новијој историји Црне Горе, коју су нам приредили "авангардни хазардери" - саопштено је из Владе Црне Горе.

 Формирање мањинске владе представљало би превару изборне воље грађана који су гласали за промјене. Рекли су "не" криминалу, корупцији, економском краху којег је проузроковао бивши режим - истиче министар економског развоја Црне Горе Јаков Милатовић за нашу Телевизију.

- У децембру прошле године у Парламенту усвојено је више од 80 закона, историјски буџет, а као круна пројекат "Европа сад", повећане су минималне зараде са 250 на 450 евра. Ово је одвраћање Црне Горе од њених суштинских проблема, и напретка свих грађана - каже Милатовић.

Због наведеног, Милатовић сматра да ће приједлози предсједника Владе Здравка Кривокапића бити подржани од стране посланика. Охрабрују их и поруке међународних актера.

-  Његов потез нерационалан, долази у тренутку када је постигнуто заједништво Владе и парламентарне већине, када је направљен огроман корак ка еу путу. Потез се потпуно коси са свим позитивним трендовима које смо постигли и заједно и са њим и као такав он је нерационалан. Што се тиче међународне заједнице која има слично мишљење као ово које има америчка Влада, они подржавају сваку владу у Црној Гори која је снажно проевропска, а управо је таква влада Здравка Кривокапића - додао је Милатовић.

Андрија Мандић из Демократског фронта, каже да ће тај савез иницирати нове разговоре лидера свих странака скупштинске већине, како би се превазишла тешка политичка криза у Црној Гори. Нова окупљања широм Црне Горе најављена су за сутра. Политичке партије које су подржале актуелну Владу и премијера Здравка Кривокапића, наглашавају да не стоје иза протестних скупова.