latinica  ћирилица
24/02/2022 |  16:39 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Црногорска полиција ухапсила три Американца по Интерполовој потјерници

Црногорска полиција ухапсила је троје држављана Америке које је потраживао Интерпол Вашингтон због кривичних дјела злочиначко удруживање с циљем извршења банкарске преваре и проневјере, 11 кривичних дјела проневјера, осам кривичних дјела банкарска превара, као и тешке крађе идентитета и злочиначког удруживања с циљем прања новца.
Полиција Црне Горе - Фото: илустрација
Полиција Црне ГореФото: илустрација

Они су ухапшени у двије одвојене акције у Будви и Тивту у уторак и сриједу квалитетном и ефикасном међународном сарадњом Управе полиције Црне Горе и ФБИ-ја, саопштено је из црногорске Управе полиције.

Те особе налазиле су се на листи тражених лица ФБИ-ја, а како се сумња, од марта до октобра 2020. године планирале су да преваре Управу за мала предузећа /Смалл Бусинесс Администратион/, америчку владину агенцију и финансијске институције, посредством средстава која су била намијењена за грађане и компаније погођене пандемијом ковид 19.

- Ова кривична дјела починили су тако што су користили лажне и украдене идентитете да поднесу лажне пријаве за кредит Управи за мала предузећа и финансијским институцијама, чиме су оштетили буџет САД, а себи прибавили имовинску корист од преко 16 милиона америчких долара - саопштили су из Управе полиције.

Приликом лишавања слободе код лица чији су иницијали Р.А, М.Т. и Т.Д. пронађено је више фалсификованих пасоша са другим идентитетима које су користили приликом скривања.

- Те особе ће бити приведене судији за истрагу Вишег суда у Подгорици на даљу надлежност. Слиједи даља комуникација правосудних органа САД и Црне Горе - наводи се у саопштењу Управе полиције.

Ова лица лишена су слободе у двије одвојене акције у Будви и Тивту, у оквиру истраге циљаног трагања и размјеном оперативних сазнања кроз међународну оперативну сарадњу са надлежном канцеларијом ФБИ-ја.