latinica  ћирилица
26/02/2022 |  10:49 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Миливојевић: Београд сачувао стара пријатељства и настаља европски пут

Саопштења из најзначајнијих амбасада показују да је Србија својим принципијелним ставом о украјинској кризи успјела да сачува стара пријатељства и да, са друге стране, настави европски пут, изјавио је бивши дипломата Зоран Миливојевић.
Зоран Миливојевић - Фото: РТС
Зоран МиливојевићФото: РТС

- Руска Амбасада каже да разумије став Србије без обзира што је подвучено у ставу да Србија поштује територијални интегритет Украјине, а из америчке Амбасаде имамо став да поздрављају поштовање међународног права и принципијалан став Србије да поштује територијалан интегритет Украјине - нагласио је Миливојевић.

Према његовим ријечима, то говори да је овај став потпуно на мјесту и он произилази из интереса Србије и међународног положаја државе.

- Србија од почетка украјинске кризе од 2014. стоји на позицији међународног права и од тог тренутка поштује територијални интегритет Украјине, тај се став није промијенио. Наш став је принципијелно везан за међународно право због наших националних интереса посебно у вези са Косовом и Метохијом и зато је неопходно да се држимо става - рекао је Миливојевић за РТС.

Када је ријеч о томе да ли је предсједник Украјине Володимир Зеленски очекивао већу подршку Запада, Миливојевић је рекао да је одавно било јасно да се НАТО неће мијешати и да се не може очекивати неко војно ангажовање као и да је искључена конфронтација на релацији Русија - НАТО, а да је Зеленски као озбиљан политичар морао на то да рачуна.

Он је навео да се у вези са кризом у Украјини догађа типичан рат информацијама те да ће Зеленски одбијати да призна да је Украјина изгубила рат јер је то је његова полазна позиција у преговорима који долазе.