latinica  ћирилица
30/06/2022 |  19:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић упозорио на опасност од дестабилизације БиХ

Хрватски предсједник Зоран Милановић упозорио је лидере НАТО, који су данас завршили тродневни самит у Мадриду, да би дестабилизација Босне и Херцеговине могла имати озбиљне импликације за регион и НАТО.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/ZIPI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/ZIPI)

Милановић је, наводи се у саопштењу из његовог кабинета, у говору желио да скрене пажњу на неке озбиљне безбједносне проблеме које Хрватска има на западном Балкану, тачније у Босни и Херцеговини, преноси Хина.

- Догађаји у Босни и Херцеговини имају директан утицај на наш национални интерес и сигурност. Даљња дестабилизација Босне и Херцеговине имаће озбиљне импликације за шири регион и НАТО. Надамо се да неће бити прекасно да преокренемо ситуацију - рекао је Милановић у обраћању шефовима држава или влада држава чланица НАТО.

Милановић је казао да се босанскохерцеговачким Хрватима системски онемогућује бирање њихових легитимних представника и тиме се постепено обесправљују.

- Једноставно речено - Изборни закон мора се промијенити. Високи представник то може да учини потезом пера, користећи своја тзв. Бонска овлашћења. Уколико Високи представник неће да се бави таквим кључним питањима, његова улога сасвим губи смисао - рекао је Милановић.

Он је позвао да се креирање политике према БиХ врати на ниво државника како је било у време закључивања Дејтонско/Париског споразума.

Додао је да се притом не смије занемарити забрињавајуће стање у БиХ и на западном Балкану.

Милановић је током самита у Мадриду имао билатерални разговор с финским предсједником Саулијем Нинистом и са шведском премијерком Магдаленом Андерсон.