latinica  ћирилица
30/08/2022 |  17:42 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Озваничен завршетак прве дионице ауто-пута на Коридору 5Ц; Српска опредијељена да гради и да се развија (ФОТО/ВИДЕО)

На локацији Костајница, код Добоја данас је свечано завршена изградња прве дионице ауто-пута на паневропском Коридору 5Ц, дужине око шест километара, чија је изградња почела средином 2019. године.
Озваничење завршетка прве дионице ауто-пута на Коридору 5Ц - Фото: РТРС
Озваничење завршетка прве дионице ауто-пута на Коридору 5ЦФото: РТРС

Ријеч је о дионици на правцу од петље "Товира" до петље "Костајница".

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да сваки пут кад се окупе овако лијепим поводом оно што зна јесте да километар по километар, дионица по дионица, доводи до мреже ауто-путева у Републици Српској.

- Ми овим показујемо стабилност Републике Српске и стабилност наших институција - рекла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да му је драго да је Српска дио интеграција и захвалан је на помоћи.

- Ово не бисмо могли да урадимо да није било Европске банке и гранта и ми смо захвални на томе. Ми смо показали, поред тога што смо ово изградили, способност да можемо да водимо овако велике пројекте и желим да наставимо да радимо и даље - навео је Додик.

Дионица ауто-пута на Коридору 5Ц (Фото: РТРС)

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић, рекао је да жели граду Добоју да се стављањем ове дионице у промет доведе до напретка и успјеха.

- Нека вам је градоначелниче вама и вашим суграђанима, на добро и нешто што ће вам донијети већи просперитет и развој, у то име, живи и здрави били - каже Вишковић.

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Мијатовић.

Цвијановић и Додик на озваничењу завршетка прве дионице ауто-пута на Коридору 5Ц (Фото: РТРС)

Присуствовали су и шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро, директор ЕБРД-а у БиХ Мануела Нисл, вршилац дужности директора предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Слободан Станаревић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, као и грант средствима ЕУ.

Извођач радова била је компанија "Интеграл инжењеринг" из Бањалуке.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изразио је наду да ће у ФБиХ успјети да убрзају процедуре да би се завршила изгрдања коридора "Пет це" што ће повећати развојну перспективу ових простора.

Директор Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Нисл рекла је данас у Костајници код Добоја, гдје је завршена прва дионица ауто-пута на коридору "Пет це" кроз Републику Српску, да је то важан и сложен пројекат за који ће бити потребно вријеме да се заврши.