latinica  ћирилица
31/08/2022 |  18:19 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Спајање Бањалуке и Београда - почела изградња ауто-пута Вукосавље - Брчко (ФОТО/ВИДЕО)

На локацији Гаревац, код Модриче одржана је свечаност поводом почетка реализације пројекта изградње ауто-пута Вукосавље - Брчко.
Положен камен темељац (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Положен камен темељац (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Званичници Републике Српске и кинески партнерису свечано положили камен темељац на изградњи ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Камен темељац су положили српски члан Предсједништва Милорад Додик, премијер радован Вишковић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, министар транспорта и комуникације у Савјету министара Војин Митровић, вд директора "Аутопутева Републике Српске" Слободан Станаревић и кинески партнери.

Након полагања камена темељца услиједио је ватромет.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на свечаности поводом почетка реализације пројекта изградње ауто-пута Вукосавље - Брчко рекао је да је ово први корак на великом путу који се зове ауто-пут од Вукосавља до Брчког, Бијељине, Србије.

- Наш план је да изградимо и повежемо Бањалуку са Бијељином и Србијом, повезати Српску према Зворнику, Хан Пијеску, Сокоцу, Вишеграду, Палама, а онда се спустути према Требињу. Нећемо стати на њему - рекао је Додик.

Додик је нагласио да "у тешким околностима у којима се Српска борила за своју самосталност нисмо никада оставили на страну изградњу оваквих капиталних пројеката".

- Изградња ауто-пута Вукосавље - Брчко биће на добробит грађана, локалне заједнице и цијеле Републике Српске - рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Вишковић истиче да је свима познато да 2006. није било ауто-пута у Републици Српској, а да се данас гради са кинеским партнерима.

- У наредне три године и овај дио ауто-пута бићемо у могућности да ставимо на кориштење грађанима Републике Српске - додаје Вишковић.

Ауто-пут Вукосавље-Брчко је први пројект који је преузела Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерство на територији Републике Српске, изјавио је предсједавајући Корпорације за иностране послове Ли Бишенг.

Бишенг је захвалио Влади Српске што је пружила прилику да учествују у једном оваквом пројекту.

- За нас је то пројекат од великог значаја. То је веома значајан пројекат и за Владу Републике Српске - рекао је Бишенг.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић изјавио је да је почетак изградње ауто-пута Вукосавље-Брчко важан дан за Републику Српску, јер је у питању изазован пројекат.

- Ово је заиста био тежак и изазован пројекат за све нас који смо радили, а данас смо ту да обиљежимо почетак радова - рекао је Ћорић.

Вршилац дужности ЈП Аутопутеви Репубилке Српске Слободан Станаревић истакао је да Република Српска није сама када ради пројекте.

- Ако Европа закаже, имамо Кину,Русију и Србију - додао је Станаревић.

На 33 километра дугој дионици ријешени су готово у потпуности имовинско – правни односи тако да је учињен велики корак напријед како би извођач кинеска државна компанија почела са радовима.

- Ово је и за корпорацију из Кине значајан пројекат јер је први овог типа који имају у Републици Српској - рекао је представник кинеске државне компаније Ли Пинг Шанг.

 

Министар транспорта и комуникације у Савјету министара Војин Митровић рекао је данас да је у интересу да се Република Српска, Федерација БиХ и БиХ повежу мрежом савремених ауто-путева са ЕУ и земљама западног Балкана.

У Гаревцу код Модриче, гдје је озваничен почетак радова ауто-пута, Митровић је рекао да ова дионица повезује Вукосавље са Србијом, односно са Рачом.

 

Дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко биће дуга 33 километра, а вриједност радова је 650 милиона КМ без ПДВ-а.

Дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко саставни је дио будућег ауто-пута Бањалука- Бијељина-граница са Србијом, који је као приоритетни правац дефинисан Просторним планом Републике Српске и стратешким плановима предузећа Аутопутеви Републике Српске, подсјећају из овог предузећа.

Уговор о пројектовању, изградњи и финансирању потписан је са Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство, као најповољнијим понуђачем у поступку јавне набавке коју је спровело предузеће Аутопутеви Републике Српске.