latinica  ћирилица
08/01/2023 |  06:55 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Српска обиљежава Дан Републике; Погледајте преглед централних манифестација (ФОТО/ВИДЕО)

Централне манифестације поводом обиљежавања Дана Републике Српске одржавају се данас у Бањалуци и у понедјељак, 9. јануара у Источном Сарајеву. Најважније догађаје пратите на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.
Дан Републике Српске - 9. јануар -
Дан Републике Српске - 9. јануар

21.52 - Свечаности поводом Дана Републике које смо данас имали у Бањалуци показују колико је волимо и колико живимо за Српску, написао је предсједник Српске Милорад Додик на свом Инстаграм налогу.

- Сутра ће бити одржан и свечани дефиле у Источном Сарајеву. Дан Републике биће свечано и достојанствено обиљежен у свим градовима и општинама широм Српске - написао је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

20.40 - Српски народ је вијековима трпио, а упорно желио само једно, да Српска опстане, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС, поводом обиљежавања 31 године постојања Републике Српске.

20.26 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран позвао је све грађане да присуствују сутрашњем свечаном дефилеу у Источном Сарајеву поводом Дана Републике – 9. јануара, који ће, како је рекао, бити апсолутно безбједан.

19.31 - Поводом 9. јануара предсједник Српске Милорад Додик уприличио је и свечани пријем у Админиситративном центру Владе Републике Српске.

Још једном је поручио да је постојање Републике Српске неупитно.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

18.49 - Дан Републике Српске обиљежава се поносно и величанствено као и сваке године, изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић након свечане академије поводом Дана Републике која је одржана у Бањалуци.

Цвијановић је истакла да је указано поштовање према свима који су одбранили Републику Српску и слободу.

18.10 - Република Српска 9. јануара прославиће 31. рођендан. Уочи овог значајног догађаја саопштена су имена лауреата републичких награда које су ове године додијелили предсједнику Русије Владимиру Путину (Орден Српске на огрлици) и руском писцу Јевгенију Водолазкину (Орден части са златним зрацима), пише Руска газета.

18.02 - Вјерујем у Републику Српску и слободарску идеју која је у њеним темељима, поручила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на свом Инстаграм порфилу.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

17.43 - Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава - Српска је рођена 9. јануара, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној акаедмији поводом Дана Републике, која је одржана у Бањалуци.

17.30 - Солисткиња Марија Награисаловић и Симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске извели су пјесму "Не дам" на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске одржаној у Бањалуци.

16.51 - Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је Владимир Орлић, предсједник Скупштине Србије, на свечаној академији поводом Дана Републике Српске, која је одржана у Бањалуци.

- Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске - поручио је Орлић.  

Владимир Орлић (Фото: predsjednikrs.net)

16.26 - Република Српска постала је симбол слободе и опстанка српског народа, изјавио је глумац Вук Костић на свечаној академији поводом Дана Републике.

Вук Костић (Фото: predsjednikrs.net)

16.00 - Свечана академија поводом Дана Републике

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 Свечана академија (Фото: predsjednikrs.net)

14.59 - Драмски умјетник Никола Пејаковић захвалио је у име свих награђених за одликовања која је данас уручио предсједник Републике Српске Милорад Додик, оцијенивши да нема веће части него када те одликује отаџбина.

14.44 - Погледајте цијели пренос додјеле одликовања.

14.42 - Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов је у име предсједника Русије Владимира Путина изразио велику захвалност поводом додјеле највишег одликовања Републике Српске Путину – Ордена Републике Српске на огрлици за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

13.45 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је постхумно Синишу Михајловића, српског професионалног фудбалера, тренера, менаџера и спортског великана Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем.

13.15 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је предсједника Руске Федерације Владимира Путина Орденом Републике Српске на огрлици.

13.10 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је данас поносан што у име Српске додјељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, која је посвећена пријатељима Републике који јој пружају подршку и љубав.

12.48 - У Модричи је данас поводом 9. јануара, Дана Републике положено цвијеће на спомен-обиљежје бившег предсједника Републике Српске Милана Јелића.

Цвијеће су положили изасланици предсједника Републике Српске и Народне скупштине Српске Ања Љубојевић и Петко Ранкић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић и министар унутрашњих послова Републике Синиша Каран.

12.35 - На Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци и на гробницу 12 бањалучких беба данас су положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

12.30 - У Источном Сарајеву одржана је генерална проба Свечаног дефилеа поводом Дана Републике.

У дефилеу учествоваће 2.500 припадника Министарства унутрашњих послова, а биће развијена застава Републике Српске дугачка 500 метара.

У свечаном дефилеу учествоваће и 37 ешалона.

11.27 - На Тргу палих бораца Народно ослободилачког рата у Бањалуци положени су вијенци поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

11.27 - Предсједник Србије Александар Вучић честитао је Дан Републике Српске народу и руководству Српске и поручио да увијек могу да рачунају на подршку Србије.

10.38 - Министарство унутрашњих послова Републике Српске позвало је све грађане Српске да сутра дођу у Источно Сарајево и Дан Републике прославе у миру и достојанствено, истакавши да тим поводом предузима појачане мјере безбједности ради одржавања повољног стања безбједности.

10.07 - Поводом Дана Републике Српске на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци положени су вијенци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска формирана у миру и да је одлука народа да се обиљежава Дана Републике важнија од политички мотивисане одлуке било којег суда.

Додик је истакао да је то што је Република Српска формирана у миру најбитније за обиљежје било које државе.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да вјерује у Републику Српску, њену способност да се развија, као и у снагу народа и институција.

- Како доликује, полагањем вијенаца и исказивањем поштовања према онима који су бранили и одбранили слободу у којој живимо, почињемо обиљежавање Дана Републике - изјавила је Цвијановићева.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

9.54 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је поносан на све оно што је Српска данас и срећан што се и ове године достојанствено и свечано обиљежава најважнији дан за све који истински воле Републику Српску.

9.53 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је свим грађанима 31 годину постојања Републике Српске, истичући да ће стварање Српске остати један од најзначајнијих датума у историји српског народа и највеће достигнуће у задња два вијека.

8.45 -  Радујемо се Дану Републике. Република Српска траје више од 30 година. Република Српска је посебно драга борцима - рекао је пензионисани пуковник ВРС Мико Шкорић у нашем Јутарњем програму.

8.27 -  У Источном Сарајеву данас је генерална проба припадника МУП-а и завршне припреме за сутрашњи Дан Републике - навео је начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката и замјеник руководиоца Штаба МУП-а "Дан Републике 2023" Борислав Шарић.

8.09 - У ужем центру општине Источно Ново Сарајево поводом обиљежавања Дана Републике Српске доћи ће до привремене измјене режима саобраћаја данас и сутра.

7.10 - У Бањалуци су поводом прославе Дана Републике данас и сутра планиране обуставе саобраћаја, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

6.53 - На нашем програму, порталу и Јутјуб каналу вечерас од 20.10 часова гледајте интервју са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

-----

Према програму обиљежавања Дана Републике, данас у 10.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, а у 11.00 часова на Тргу палих бораца НОР-а на платоу испред хотела "Босна".

У 12.00 часова биће положени вијенци код Спомен костурнице на Градском гробљу и на гробници 12 бањалучких беба, а делегација Кабинета предсједника Републике Српске положиће цвијеће на споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Поводом Дана Републике, у 12.00 часова у Модричи, делегација Српске положиће вијенац на спомен-обиљежје бившег предсједника Републике Милана Јелића, најављено је из Кабинета предсједника Српске.

У 13.00 часова у Културном центру Бански двор предвиђена је додјела одликовања заслужним иснтитуцијама и појединцима, а у 16.00 часова у Спортској дворани "Борик" биће одржана свечана академија.

Пренос обе манифестације пратите на РТРС, нашем порталу и Јутјуб каналу.

У Административном центру Владе Републике Српске у 18.00 часова биће уприличен свечани пријем.

-----

У понедјељак, 9. јануара, у 8.30 биће служена Света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Поводом Дана Републике, у 12.00 часова биће положени вијенци на Српском војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" у Сокоцу, а у 14.00 часова почеће свечани дефиле у Улици Стефана Немање у Источном Сарајеву.

У 19.00 на Тргу Републике Србије биће уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Српске.

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, поводом Дана Републике, публици ће се представити глумци Националног драмског позоришта Русије из Санкт Петерсбурга са представом "Желим живјети", саопштено је из Кабинета предсједника Републике.

У саопштењу се наводи да ће, осим у Бањалуци и Источном Сарајеву, Дан Републике бити свечано и достојанствено обиљежен у свим градовима и општинама широм Српске.