latinica  ћирилица
15/01/2023 |  09:05 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске због напада на Илиџи (ВИДЕО)

Званичници Републике Српске оштро су осудили напад хулигана на родитеље дјеце младих фудбалера из Београда на Илиџи.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због инцидента који се догодио у Сарајеву када су нападнути родитељи и дјеца из Србије која су учествовала на међународном турниру.

- Сматрам да до оваквих инцидената не би требало да долази, поготово не на дјечјим спортским манифестацијама - навео је Додик и поручио да насиље не смије и неће бити толерисано.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић осудио је напад на дјецу и родитеље из Србије. Вишковић је затражио гаранцију њихове безбједности од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и свих надлежних институција. Он је позвао на хитну реакцију МУП Кантона Сарајево и Кантонално тужилаштво на што брже расвјетљавње овог кривичног дјела и процесуирање починилаца.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић осудила је напад на родитеље и дјецу из Србије, која су учествовала на међународном турниру у Сарајеву и нагласила да очекује од надлежних органа у Федерацији БиХ да идентификују починиоце и санкционишу их у складу са законом.

Бакље, ножеви, сузавац, организована група маскираних нападача, а жртве дјеца и њихови родитељи. Ужасно би било и да се овакво дивљаштво десило међу одраслима, а кад је ријеч о нападу на дјецу и то на дјечијем спортском турниру, онда то заиста оставља без ријечи - нагласила је Цвијановићева.

Да се ова срамота и хулиганство десило негдје у Републици Српској или Србији, указала је Цвијановићева, до сад би то била насловна вијест свјетских медија.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, оштро је осудио инциденте на Илиџи.

- Ни најмање ме изненађује и реакција званичника из Сарајева и Федерације БиХ који на сваки начин желе да прикрију чињеницу да је мотив овог злочина мржња према Србима, јер тако би се нарушио мит који се пажљиво гради, да је Сарајево толерантан град - истакао је Стевандић.

Политика не би требало да утиче на спорт, а поготово када је ријеч о дјеци, изјавио је за министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који до избора новог министра обавља и дужност у ресору породице, омладине и спорта.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да су напад на Србе и вријеђање дјеце на фудбалском турниру у Сарајеву само један у низу инцидената у граду у којем се показује да су Срби непожељни, не само они који су рођени ту и протјерани, већ и они који долазе као гости.

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић изјавио је да се због напада на Србе у Сарајеву и исказаних пријетњи и порука мржње на спортском такмичењу за дјецу у том граду, поставља питање могућности суживота у БиХ.

- Сарајево, које се годинама самопрокламовало као град толеранције, показује још једном да су они такви само према својим суграђанима, односно само према онима који су њихове вјере и нације и да се не опходе тако према сваком ко дође у Сарајево, поготово према Србима - рекао је Петковић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је вријеђање дјеце и напад на њихове родитеље на међународном турниру у Сарајеву доказ да су тензије и мржња према Србима достигле врхунац, те додао да очекује да починиоци буду што прије кажњени.

Нешић за креирање такве атмосфере криви политичаре из Сарајева, поручујући им да размисле шта раде, јер мржња према свему што је српско може допринијети нестабилности на цијелом Балкану.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић изјавио је да увреде и напад на Србе у Сарајеву не доприносе будућности БиХ и да би такве поруке требале да буду дио прошлости.

Предсједник СП-а Петар Ђокић изјавио је да је застрашујуће да дјеца у себи носе мржњу, која прераста у насиље, што се и видјело на примјеру вријеђање српске дјеце на фудбалском такмичењу у Сарајеву и напада на њихове родитеље у хотелу на Илиџи.

Након данашњег инцидента у Сарајеву и напада на српску дјецу и њихове родитеље, лидер Социјалистичке партије Српске Горан Селак, осудио је овај хулигански чин и изразио жаљење што Сарајево још увијек живи у прошлим временима, задојено мржњом.

Вријеђање дјеце и напад на њихове родитеље на међународном турниру за дјецу у Сарајеву треба свима да буде опомена, поручио је вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић.

Предсједник НПС Дарко Бањац изјавио је да мржња која постоји у Сарајеву и Федерацији БиХ није јењавала у прошлом вијеку и наставила се до данас, а напад на Србе у Сарајеву доказ је да се ништа неће мијењати.

- Замислите када дјеца кличу "Убиј Србина". Ни у спорту више не може Србин да се такмичи. Морамо послати јасну поруку, а то је порука мира. Ми никога нећемо дирати, али нећемо дати Републику Српску и нека им више не пада на памет да било шта траже од Републике Српске - рекао је Бањац.