latinica  ћирилица
25/01/2023 |  21:57 ⇒ 26/01/2023 | 09:05 | Аутор: РТРС

Почео 16. Кустендорф (ФОТО)

Шеснаести међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас на Мећавнику на Мокрој Гори.
Кустендорф 2023. - Фото: РТРС
Кустендорф 2023.Фото: РТРС

У такмичарском дијелу програма биће представљено 14 филмова аутора из Србије и још десет земаља који ће се такмичити за златно, сребрно и бронзано јаје.

Фото: РТРС

Кустендорф, чији је оснивач прослављени српски режисер Емир Кустурица, традиционално ће у пет фестивалских дана угостити значајне ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета, те друге угледне госте из свијета филма.

Кустурица је у бесједи под називом "Шта је умјетност" нагласио да је умјетност огледало људског духа, оваплоћена у било којем материјалу у тијело глумца и плесача, она има способност да људе из реалности пресумјери на пут трансцеденција.

Уочи почетка фестивала, Кустурица је оцијенио да је умјетност у данашњем свијету потиснута на маргину, али да вјера у њено постојање није безнадежна.

Фото: РТРС

Отварајући фестивал, министарка културе Србије Маја Гојковић рекла је да је ово један од најинспиративнијих културних догађаја у региону, у Европи и свијету на којем се слави висока умјетност и ауторски филм.

Награда фестивала "Дрво живота" додијељена је академику Душану Ковачевићу.

Ковачевић је рекао да то признање има двојако значење и причу налик на филмове Емира Кустурице.

- Када кажем да је награда двојака, мислим да је с једне стране за животно дјело - за све што сте урадили, а с друге стране представља његову оптимистичку идеју да додјељује награду људима који још нешто могу да ураде - рекао је Ковачевић, додавши да је то подршка да се направи још нешто уколико има воље.