latinica  ћирилица
03/02/2023 |  17:42 ⇒ 17:44 | Аутор: sputniknews.com

Вучић објаснио шта се крије иза Куртијевих шест услова за ЗСО

Шест захтјева које је поставио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за формирање Заједнице српских општина су спрдња, и то више са међународном заједницом него са Београдом, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на посебној сједници Скупштине Србије на којој се расправља о КиМ.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић)

Вучић је подсјетио да су међу Куртијевим условима то да ЗСО мора да буде у складу са уставом и законима тзв. Косова, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промијени назив, да буде дио коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство Косова, које је он упутио.

На питање посланика који је одговор Владе и предсједника Србије на те захтјеве, Вучић је казао "не може".

- Да ли то значи да неће да формирају, можда неће, али ово је спрдња са међународном заједницом више него са нама - казао је Вучић.

Вучић истиче да је Заједница српских општина дефинисана првим и основним споразумом те да о садржини Заједнице постоје четири споразума.

Према његовим ријечима, након састанка са дипломатском петорком ништа није представљао као ултиматуме, већ као тешку ситуацију.

- Демантовали су ме они који нису били на том састанку, а не они који су присуствовали - казао је Вучић одговарајући на критике да су га представници међународне заједнице демантовали за ултиматуме.

Када је ријеч о посљедицама које би Србија могла да трпи због неприхватања предложене европске платформе, Вучић је нагласио да није никада рекао санкције.

- Рекао сам прекид европских интеграција, дотока инвестиција и повлачење страних инвестиција и остале свеобухватне мјере против Србије - подсјетио је Вучић.