latinica  ћирилица
03/02/2023 |  18:10 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Бећировић у Америци позвао на увођење санкција; Додик: Дејтон руше Бећировић и САД (ВИДЕО)

Денис Бећировић искористио је посјету Вашингтону, да тамо на америчким адресама затражи санкцијке за Милорада Додика. И то, због наводног рушења темеља Дејтона. Ако неко руши темеље Дејтона, онда су то Бећировић и Америка, одговара Додик.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Призивање санкција и интервенционизма за званичнике Српске. Ништа ново. Па је тим путем кренуо и Денис Бећировић, кад је већ у Америци. Санкције за Милорада Додика затражио је на од конгресмена Мајкла Тарнера, познатог по лобирању за улазак Црне Горе у НАТО. Зато би и желио снажнији ангажман америчке администрације у БиХ, јер би то, ваљда, помогло бржи пут БиХ ка Алијанси, за шта у Српској нема подршке. Па би, против оних, који се томе противе, најбоље било увести санкције.

- Санкције појединим политичарима у БиХ нису најсрећније рјешење, али јесу нужне у случајевима када појединци, попут Милорада Додика, угрожавају темеље Дејтонског мировног споразума. Боље санкционисати неодговорне појединце него дозволити да угрожавају мировни процес - истакао је Денис Бећировић, бошњачки члан Предсједништва.

Америка и Бећировић прваци су у рушењу Дејтонског споразума, чијег ћу се слова и даље досљедно држати, одговара Милорад Додик. Лажна је прича рећи да неко руши Дејтон, онда кад га брани, каже Додик.

- Уведите санкције коме год хоћете, шта да радим, али Република Српска неће изгубити ништа и неће насјести на тај њихов спин. Као ми сад узимамо надлежности БиХ, а они нама узели 83 надлежности. Престаните више ако хоћете дијалог у БиХ, усмјеримо се на Устав, на рјешевање проблема, немојте нам подваљивати по свијету, то није фер ни коректно. Ја знам шта Жељка Цвијановић говори у Америци, никада није клеветала другу страну, а они не пропуштају да то ураде и онда дођу и кажу, ви морате бити у БиХ - поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Из Српске и одговор: Сарајево је то које подрива Дејтонски споразум, а прича о санкцијама само храни српски инат.

-Такве изјаве су крајње недопустиве, незреле и недорасле, никако не доприносе миру, дијалогу, већ напротив, управо такве изјаве попут изјаве Дениса Бечировића наводе нас да свако треба ићи ка свом дворишту - истакла је Сања Вулић, предсједавајућа Клуба СНСД у Представничком дому БиХ.

Бећировићу је, очигледно, идеју дао Кристијан Шмит, који жали за временом Педија Ешдаун. Шмит, међутим, сматра да би од санкција политичарима ефикасније биле оне финансијске - према народу. Такви потези не могу сломити Српску, оцјењује министар финсија и трезора у Савејту министара Зоран Тегелтија за Срну.

-Чак и да га разумијемо да је незадовољан одређеним политичарима, да против њих говори, покушава предузети акције, ово што је сад тамо изјавио, пријетња је свим грађанима у Републици Српској - Зоран Тегелтија, министар финасија и трезора БиХ

За Шмита, који нема легитимитет Савјета безбједности и не чуди што од врата до врата тражи подршку. Политичаре у Српској више чуди како сарајевски политичари нису увидјели да то није пут ка помирењу, већ супротно.