latinica  ћирилица
03/02/2023 |  18:34 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Расписана потјерница за још једним Србином

Полиција у Приштини расписала је потјерницу за Србином Славишом Филићем /60/ због наводно почињеног ратног злочина против цивилног становништва, али није наведено мјесто гдје се "то догодило".
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

На потјерници је постављена Филићева фотографија, без података о мјесту гдје је наводно починио ратни злочин.

Филић је један од више стотина Срба чије се име налази на списку Удружења цивилног душтва /УЦД/ који су осумњичени да су наводно починили ратне злочине на Косову и Метохији током сукоба крајем деведесетих година.

На иницијативу УЦД, а у организацији министарства правде привремених институција у Приштини, у току је јавна расправа коју води невладина организација Нова демократска иницијатива из Косовске Митровице /НДИ/ о "инклузивној правди".

Документом се планира провођење истраге о наводним злочинима које је Србија починила на Косову и Метохији у периоду од 1989. до краја 2000. године и формирање института за злочине.

Из Удружења породица несталих и киднапованих Срба из Грачанице Срни је речено да је извјесно да Приштина настоји створити услове да оптужи Србију за геноцид и да тражи ратну одштету, у чему је посредно подржавају поједине невладине организације попут НДИ.