latinica  ћирилица
03/02/2023 |  21:38 | Аутор: СРНА

Вучић: Повлачењем барикада спасени животи

Предсједник Александар Вучић изјавио је у Скупштини Србији да су Срби са Косова и Метохије морали да повуку барикаде приликом посљедњег протеста и да су тиме сачувани животи, јер би НАТО снаге кренуле на њих.
Обраћање Вучића (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.) -
Обраћање Вучића (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.)

Одговорајући на посланичко питање, Вучић је рекао да није био одушевљен тиме што нису испуњени сви захтјеви Срба са Косова и Метохије, али да је он морао да сагледа ширу слику и сачува животе људи.

- Нисам био задовољан, знам да су људи жељели борбу, али извукли би дебљи крај са НАТО - рекао је Вучић.

Он је навео да су сачували животе, јер су знали да НАТО мора да крене на барикаде, а људи из КФОР-а су много одговорнији и знају да би било крви.

Вучић је рекао и да је схватио да Албанци неће да спроведу ниједан споразум, а за шест захтјева које је поставио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за формирање Заједнице српских општина је рекао да су "спрдња" и то више са међународном заједницом него са Београдом.

Он је подсјетио да су међу Куртијевим условима то да Заједница српских општина мора да буде у складу са уставом и законима тзв. државе Косово, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промијени назив, да буде дио коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство Косова.

На посланичко питање који је одговор Владе и предсједника Србије на те захтјеве, Вучић је одговорио "не може".