latinica  ћирилица
07/02/2023 |  07:02 ⇒ 08/02/2023 | 15:24 | Аутор: Агенције

Број погинулих у земљотресима у Турској и Сирији прешао 7.000 (ФОТО/ВИДЕО)

Према најновијим подацима, више од 7.000 особа је погинуло у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију. Више од 35.000 људи је повријеђено. Урушено је на хиљаде објеката, међу којима и археолошки локалитети, тврђава, џамија. Током ноћи у централној Турској се догодио још један јак земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтерове скале.
Турска - земљотрес  (Фото:EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Турска - земљотрес (Фото:EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

21.35 - Новорођена беба спасена је из рушевина свог дома на сјеверу Сирије.

21.30 - Турски министар одбране Хулуси Акар рекао је данас да око 7.500 турских војника ангажовано у области земљотреса како би помогли у спасилачким операцијама.

Додао је да је послато 75 војних авиона, напомињући да ће се сутра тиму прикључити још 1.500 људи.

20.45 - Према најновијим подацима, више од 7.000 људи погинуло је у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију.

Турски министар здравља Фахретин Коча саопштио је да су, према посљедњим подацима, у разорном земљотресу у тој земљи страдале 5.434 особе, а да је повријеђено више од 31.000 људи.

19.44 - У Турску је вечерас отпутовао један од два тима Федералне управе цивилне заштите који ће помоћи у спасавању заробљених у рушевинама.

18.54 -  Број погинулих у земљотресима у Турској и Сирији повећао се на 6.326, јавља Си-Ен-Ен. Број погинулих у Турској попео се на 4.544. У Сирији је број погинулих повећан на 1.782. У тој земљи је више од 970 људи погинуло у областима које контролише опозиција, док их је 812 погинуло у подручјима Сирије под контролом владе предсједника Басара ел-Ашада.
Најмање 30.474 особе повријеђене су у те двије земље, преноси америчка медијска кућа, позивајући се на податке турске владе, Бијелих шљемова и сиријских државних медија.

18.00 - Број жртава премашио 3.700, тло се смирује

Број жртава земљотреса у Турској повећан је на 3.703, док је повријеђено 22.286, саопштила је Управа за катастрофе и ванредне ситуације.

- Према досадашњим информацијама, погинула су 3.703 лица, док је 22.286 повријеђено - наводи се у саопштењу.

У међувремену, Европско-медитерански сеизмолошки центар /ЕМСЦ/ саопштио је да је број накнадних земљотреса након недавних смртоносних земљотреса у Турској и Сирији почео да опада.

17.35 - Италијански сеизмолог: Земљотрес помјерио Турску за три метра

Предсједник италијанског Националног института за геофизику и вулканологију Карло Дољони рекао је да је помјерање тектонских плоча изазвало земљотрес у Турској и помјерило територију те државе за три метра.

- Оно што зовемо арапска плоча, помјерила се за три метра у смјеру сјевероисток-југозапад у односу на анадолску плочу - рекао је Дољони, додајући да је дошло до помјерања за три метра на дужини од око 160 километара, пренио је "Дејли мејл".

Већи дио Турске лежи на анадолијској плочи, али југоисточна плоча прелази преко арапске плоче, код Сирије.

17.11 - Тим Цивилне заштите Републике Српске, оспособљен за помоћ у санирању штете од природних катастрофа, стигао је у Турску.

17.10 - У епицентру разорног земљотреса, у турској провинцији Кахраманмараш, потпуно се срушила 941 зграда, изјавио је данас турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу.

- Екипе за потрагу и спасавање из Турске и иностранства су на дежурству. У Кахраманмарашу се потпуно срушила 941 зграда, коју смо успјели да забиљежимо. Сви наши тимови за потрагу и спасавање улажу све напоре да спасу наше грађане под рушевинама - рекао је Сојлу новинарима.

16.31 - У земљотресу у Сирији погинуло најмање 1.712 људи

Најмање 1.712 људи је погинуло, а хиљаде су повријеђене у Сирији након разорних земљотреса и додатних потреса у сусједној Турској, рекли су данас спасиоци и званичници.

Новинска агенција САНА јавила је да је погинуло најмање 812 људи, док је 1.449 повријеђено у провинцијама Алепо, Латакија, Идлиб и Тартус, које су под контролом Владе.

13.20 - Ердоган: Ванредно стање у 10 градова, број жртава порастао на 3.549

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је, према најновијим информацијама, број мртвих порастао на 3.549, те да се у 10 градова погођених земљотресом проглашава ванредно стање на три мјесеца.

13.02 - Припадници специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите Републике Српске стигли су на бањалучки аеродром одакле ће отпутовати у Турску, гдје ће учествовати у акцијама спасавања након разорног земљотреса.

11.57 - СЗО: Брине недостатак информација из појединих области

Директор Свјетске здравствене организације  Тедрос Адханом Гебрејезус рекао је да је СЗО посебно забринута због тога што из неких области Турске и Сирије нису стигле никакве информације о посљедицама разорног земљотреса, преноси Ројтерс.

11.09 - Министарство одбране у Савјету министара позвало је на прикупљање хуманитарне помоћи угроженима послије земљотреса у Турској и Сирији.

09.48 - Потпредсједник Турске: Број мртвих порастао на 3.419

Број мртвих у Турској порастао је на 3.419, саопштио је потпредсједник Турске Фуат Октај, преноси Ројтерс.

Истиче да временски услови отежавају да помоћ стигне у Турску.

Заустављено је кретање ка и од Хатаја, Кахраманмараша и Адијамана, осим за помоћ и спасилачка возила, наводи Октај.

Спасилачке операције су фокусиране на те три провинције и на Малатију, додао је Октај.

09.21 - Сирија, број жртава премашио 1.600

Најмање 1.602 особе погинуле, а на хиљаде је повређено у Сирији, показују најновији подаци власти и спасилаца, преноси Ројтерс.

Државна агенција Сана пренела је да је 812 особа мртво, а да је 1.449 повријеђено у провинцијама Алеп, Латакија, Хама, Идлиб и Тартоус, које су под контролом владе.

09.32 - Специјализовани тим Републичке управе цивилне заштите за спасавање из рушевина данас путује у Турску као помоћ у уклањању посљедица разорног земљотреса који је задесио ту земљу, изјавио је за РТРС вршилац дужности директора Управе Милан Новитовић.

09.03 - Нови земљотрес магнитуде 5,7 степени по Рихтеровој скали догодио се на истоку Турске, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

У саопштењу се наводи да је земљотрес био на дубини од 46 километара, јавио је Ројтерс.

08.49 - Велики пожар који је избио у дијелу луке у земљотресом погођеном граду Искендеруну на југоистоку Турске букти већ други дан, преноси АП.

08.09 - Генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић рекаo је да ће у Турску данас стићи и спасилачки тим из Републике Српске.

08.00 - Турска, број жртава порастао на 3.381

Број мртвих у Турској порастао на 3.381, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

07.25 - Турској стиже помоћ из бројних земаља

Кина ће упутити помоћ Турској у износу од 40 милиона јуана, односно 5,49 милиона евра за санацију последица разорног земљотреса, јавила је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Кинески Црвени крст ће помоћи Турској са 186,2 хиљада евра, а истом сумом ће помоћи и Сирији, преноси Ројтерс.

Предсједник Јужне Кореје Јон Сук-јеол издао је наређење да се у Турску упуте спасиоци и неопходни медицински материјал, преноси Би-Би-Си.

Аустралија је обећала "прву помоћ" Турској у износу од 6,46 милиона евра.

Јапан је већ упутио у Турску специјални спасилачки тим који ће помоћи у потрази за несталима, а у Турску је стигао и први руски Антонов са спасиоцима, од три, колико је најављено.

Бројне европске земље јуче су саопштиле да ће помоћи Турској.

У међувремену, хуиманитарна помоћ из Ирана и Ирака је већ стигла у Сирију.

07.17 - Стотине породица заробљено испод рушевина на сјеверозападу Сирије

- Истиче вријеме да спасемо стотине породица које су заробљене испод урушених зграда - каже за Ројтерс Раед ел Салех, челник службе цивилне одбране под контролом сиријске опозиције.

Истиче да је на сјеверозападу Сирије неопходна хитна помоћ "белих шљемова" у спасавању.

-----------

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да ће специјалистички тимови Цивилне заштите Српске за спасавање из рушевина са 21 припадником оперативног тима у наредна 24 часа бити у Турској.

Током ноћи у централној Турској се догодио још један земљотрес, јачине 5,6 јединица Рихтера.

Земљотрес је био на дубини од два километра, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Земљотрес се осјетио и у Либану, Ираку, Казахстану, Израелу, Грузији. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост.