latinica  ћирилица
17/03/2023 |  14:02 | Аутор: СРНА

Пријевремени парламентарни избори у Црној Гори 11. јуна

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је пријевремене парламентарне изборе за 11. јун.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

- Стекли су се услови да сагласно Уставу, донесем указ о распуштању парламента. Донио сам одлуку о расписивању избора за 11. јун - рекао је Ђукановић на конференцији за новинаре у Подгорици.

Он је рекао и да се истрајно држао Устава, а да се лидери који су тврдили да имају потребну већину нису одазвали позиву за консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата.

- Умјесто тога, промјењива већина прибјегла је неуставном дјеловању и донијела измјене Закона о предсједнику - рекао је Ђукановић.

Он сматра да је најбоље рјешење скраћење мандата и расписивање ванредних парламентарних избора.

- Сви су свјесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је произвела неодговорна већина. Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа Влади је изгласано неповјерење. Од тада је текао рок да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови - рекао је Ђукановић.

Ђукановић је синоћ донио Указ о распуштању Скупштине.

Мандатару Миодрагу Лекићу синоћ је истекао рок за формирање 44. владе. Он је у недјељу, 12. марта, обавијестио лидере парламентарне већине да нема потребну већину за састав нове владе, јер му недостају три гласа посланика Грђанског покрета УРА.

Лекићу је мандат додијељен након што је парламент усвојио измјене Закона о предсједнику.