latinica  ћирилица
26/03/2023 |  19:06 ⇒ 27/03/2023 | 10:15 | Аутор: РТРС

Провокација и вријеђање српских жртава - бројна реаговања на Милановићево одликовање бригаде ХВО-а (ВИДЕО)

И данас бурна реаговања на посјету хрватског предсједника Зорана Милановића Дервенти и његово одликовање бригаде ХВО-а, која је током окупације овог града починила бројне злочине над дервентским Србима.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

За званичнике из Републике Српске и представнике борачке популације, овај чин је провокација, ругање и увреда за српске жртве и њихове породице. На осуду је наишао и сусрет, који је начелник општине Брод Зоран Видић имао са Милановићем, а који се догодио након додјеле срамног одликовања у Дервенти.

Додјела одликовања бригади ХВО-а из Дервенте, која је током рата починила бројне злочине над Србима из овог града, увреда је за српске жртве и њихове породице. Ово и данас јасно поручују званичници Српске, ратни ветерани, као и грађани овог краја, који добро памте злодјела ове бригаде.

Посебно их вријеђа, што је Милановић одликовање додјелио у Дервенти и то дан уочи 31. годишњице злочина над Србима у Сијековцу.

Ову бригаду ХВО-а требало је осудити за почињене злочине, а не одликовати, поручују из Савеза ратних- војних инвалида Републике Српске, док из Удружења гардиста Војске Републике Српске поручују да је чин одликовања величање злочина над Србима у Посавини. Милановићев потез осудио је и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

- Не можемо да ћутимо на оно што је предсједник Хрватске неки дан урадио, јер је то у духу онога да није храброст људи који се ничега не боје , него оног који се ничега не стиде - истакао је Стевандић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да одликовање злогласној 103. бригади ХВО, никоме не иде на част, а најмање доприноси суживоту на овим просторима.

- Вјерујем да људи који су то урадили добро знају ко је жртва, а ко је злочинац. Ми то најбоље осјећамо и знамо - поручио је Жунић.

Да Милановићев потез не доприноси бољем разумјевању и уважавању, које је потребно на овим просторима, сматра и премијер Радован Вишковић. Каже да је Дервента и прије и послије посјете Милановића била и остала град херој и симбол српског страдања и огромне жртве.

- Ниједна посјета, изјава или гест страног званичника не може да промијени ту, непорециву чињеницу, да је Дервента ц, од почетка рата у БиХ , па све до ослобођења, 4. јула 1992. године било мјесто невиђеног страдања српских цивила - рекао је Радован Вишковић премијер Српске.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић истакао је да државници тог ранга не би требало да тако наступају.

- Мислим да они треба да се баве сарадњом да шире добросусједске односе - додао је Егић.

А какве ће санкције у својој странци, осим критике сносити начелник Брода Зоран Видић због јучерашњег састанка са предсједником Хрватске? Иако Видић тврди да је све било случајно и да је погрешно протумачено, из Српске демократске странке, чији је члан, не мисле тако.

- Нисам се ја ни састао. Ја идем у сусрет проблемима. Брод је слободна територија, то сте могли да чујете и данас. Погодио сам се случајно на једном мјесту на које је наишао предсједник Хрватске, то је неко погрешно протумачио . Нисмо разговарали - каже Видић.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да је Видић био у некој врсти сусрета са предсједником Милановићем.

- За то нема оправдања. О томе ће органи странке већ сутра доносити одговарајуће одлуке. За то не постоји оправдање.Такво дволично понашање се у име СДС-а неће никоме толерисати - поручио је он.

Због свега што се јуче десило у Дервенти, али и Броду, дио Борачке организације Републике Српске у знак протеста одлучио је да ван званичног протокола положи вијенац на споменик жртава у Сијековцу.

- Мислим да је то недопустиво, нема никаквог смисла, мислим да је ругање оним људима који су платили цијену слободе коју данас имамо - поручио је Радан Остојић предсједник Борачке организације Републике Српске.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица кажу да је Зоран Милановић, свој први долазак на ово подручје, умјесто одликовања бригаде ХВО-а, требао искористи да обиђе гробове српских жртава у Дервенти и Броду, које су прије три деценије убили хрватски бојовници.