latinica  ћирилица
25/04/2023 |  11:22 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Чији је кадар Милашиновићева? Србија љута због гласања у Савјету Европе (ВИДЕО)

И данас стижу оштра реаговања на гласање на ванредној сједници Комитета министара на којој је прихваћен захтјев самопроглашеног Косова за чланство у Савјету Европе.
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER, илустрација) -
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER, илустрација)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да је непријатно изненађен БиХ, али и Украјином, које су биле суздржане, додајући да ће то утицати на даљне ставове Србије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се Српска ограђује од оваквог гласања и да не признаје самопроглашену независност Косова.

Додик је навео да је амбасадор БиХ у Мисији Савјета Европе Иван Орлић гласо мимо процедуре. Нагласио је да је замјеник амбасадора у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић, која је била уздржана приликом гласања о чланству тзв. Косова у Савјету Европе, у Министарство иностраних послова у Савјету министара довео ПДП, а на тренутну позицију, мимо сагласности и воље Срба, послала Бисера Турковић.

Додик тврди да је кадар ПДП-а гласао "за", што су из ове странке демантовали.

У саопштењу ПДП наводи да ова странка нема никакве везе са именовањима Милашиновићеве на раније нити на тренутну позиције.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да је гласање мимо инструкција српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић још један пораз унутрашње функционалности БиХ.

Након што је изгласан, захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе прослијеђен је у процедуру у Парламентарну скупштину ове организације. Шеф српске дипломатије сумња да је Србија доведена пред свршен чин јер је одлука донесена по хитном поступку и то на захтјев Албаније, коју су подржале велике земље чланице Квинте, прије свега Њемачка.

Дачић наводи да је очигледно да је Њемачка наградила премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртију. Пита се да ли је награђен што и након 10 година није формирана ЗСО. Захвалио је Мађарској која је гласала против, иако је признала самопроглашено Косово.