latinica  ћирилица
24/05/2023 |  09:17 ⇒ 25/05/2023 | 07:21 | Аутор: СРНА

Мошти Светог владике Николаја сутра на челу Спасовданске литије у Београду (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије добро је ослушнуо срце свог народа, које добро познаје, и процијенио да ће мошти Светог владике Николаја на челу сутрашње Спасовданске литије у Београду обрадовати многе и донијети утјеху након трагедија које су задесиле Србију, рекао је Његово преосвештенство викарни епископ топлички Петар.
Београд-литија - Фото: Screenshot/YouTube
Београд-литијаФото: Screenshot/YouTube

Епископ Петар је навео да ће мошти у 19.00 часова бити изнијете из Храма Вазнесења, након чега ће се кратко зауставити на углу улица Краља Милутина и Краља Милана, гдје ће бити служен помен невино страдалима у пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Традиционална Спасовданска литија ће након тога бити настављена до Храма Светог Саве, гдје ће бити служен молебан, а патријарх Порфирије ће се на том мјесту обратити народу.

- Послије тога, народ ће моћи да целива мошти Светог владике Николаја, које ће бити у Храму до недеље - рекао је епископ Петар, који је викар патријарха српског.

У свим београдским храмовима вечерас ће бити служено бдијење поводом сутрашњег празника, а у Вазнесењском храму у 18.00 часова Света служба и у том периоду ће мошти светитеља кренути из Ваљева.

- И народ може бити присутан како бисмо дочекали вољеног светитеља у нашем граду - рекао је епископ топлички Петар за РТС.

На челу литије биће патријарх Порфирије и свештенство, а епископ топлички је рекао да се очекује да ће учествовати и представници градске власти, војске, полиције, али и да ће се на позив одазвати многе школе, дјеца и родитељи.

Град Београд обиљежава Спасовдан као своју славу од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић дао Београду статус престонице у част обнове и напретка.