latinica  ћирилица
29/05/2023 |  18:56 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Из Српске оштре осуде на најаву прелета америчких бомбардера изнад градова БиХ

Поново на небу изнад БиХ тешка авијацијација, амерички бомбардери у ниском прелету којим се, како је поручено из америчке амбасаде, демонстрира посвећеност јачању веза са БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

За Србе, само ружна асоцијација на НАТО бомбардовање.

Много је конфузије - ко је одобрио прелет страних војних авиона. Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић каже да Предсједништво то није урадило, нити би она икада дала такву сагласност.

Замјеник министра одбране Александар Гогановић каже да о томе није било никавог дијалога у руководству министарства. Поново је испод радара, министар Зукан Хелез, без сагласности српских представника, дао одобрење за прелет америчким бомбардерима.

Како год, сутра ће тај догађај и медији моћи да прате од 13 до 15 часова са једне од доминантних кота изнад Сарајева.

Најава да ће два америчка авиона В-1Б Лансер сутра "запарати" небо изнад Републике Српске и Федерације, очекивано изазвала је политички потрес. Док ће министар одбране Зукан Хелез и начелник Заједничког штаба Оружаних снага Сенад Машовић у друштву америчког амбасадора, са брда изнад Сарајева посматрати ниски прелет тешких бомбардера, српски званичници кажу да их све подсјећа на 1995. и 1999. годину, када је смрт стизала са неба.

- Тако да се ми нисмо бојали онда, не бојимо се ни сада. И ово више није свијет у коме постоји монополарна сила и у којем се народи страше, таргетирају али остављам могућност да сам погријешио и да је моја импртесија погрешна - рекао је Ненад Стевандић, предсједник НСРС.

- Ово је покушај америчке амдинистрације да дисциплинује предсједника Републике Српске. По нашим информацијама јако им је засметала посљедња посјета предсједника Додика Русији и разговор с Путином зато су се опредјелили за ове такорећи репресивне мјере да нас науче памети - навела је Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ

Српски члан Предсједништва осудила је најављени прелет америчких авиона, сматра га непотребним и провокативним. Деманатовала је Игора Црнатка који је пожурио да оптужи Предсједништво да је дало сагласност. Црнадак није сигуран да ли је то урадио актуелни или прошли сазив Предсједништва.

- Свака страна војна јединица која улази на територију БиХ а борбени авион не може ући без сагласности Предсједништва, је не могу знати је ли донијело Предсједништво с госпођом Цвијановићем или је донесено раније али је одлука Предсједништва морала постојати. Ви не знате да постоји такав документ? Пазите ја га нисам видио - тврди Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске.

- Црнадак измишља, заобилази истину у широком луку. Како год то назвали, Предсједништво није донијело никакву одлуку о прелијетању америчких бомбардера преко БиХ нити је о томе упознато. И сљедећи пут прије него почне говорити неистину нека барем нешто провјери, макар оно основно - нагласила је Жељка Цвијановић, српски чллан Предсједништва БиХ.

Као бивши шеф дипломатије Црнадак требао би знати да је за прелет страних војних авиона потребно прибавити одобрење министарства спољних послова а које га даје на основу сагласности министарства одбране и комуникације и саобраћаја.

С обзиром на то да су Бошњаци на челу тих министарства, америчка амбасада од њих је прибавила сагласност 26. маја ове године, тако да ће амерички бомбардери сутра летјети над главама Сарајлија и становницима још неких градова у БиХ.

Кадрови из Српске нису ни питани.

- Ја нисам дао сагласност на тако нешто, нити је мој колега Хелез мене уопште контактирао по овом питању, нити је вођена било каква расправа или дијалог у оквиру менаџмента у Министарству одбране - поручио је Александар Гогановић, замјеник министара одбране у Савјету министара.

Најављеним авио прелетима САД показују посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и мултиентичком карактеру БиХ иако се већ спекулише да су прелети авиона у функцији мапирања терена, зграда и становништва.

- Чињеница је да на тај начин САД желе да покажу да су ту и покажу потенцијалним заинтересованим факторима да су присутни у региону и да су играчи који заправо одлучују шта се овдје дешава - истакао је Владе Радуловић, војни аналитичар.

Да којим случајем сутра руски сухоји или мигови крстаре небом изнад Балкана то би била потврда западне мантре о тзв. руском малигном утицају, овако ријеч је о демонстрацији силе САД и НАТО-а који БиХ сматрају својим простором.

Само да не пробију звучни зид и поломе стакла на прозорима.