latinica  ћирилица
30/05/2023 |  22:13 ⇒ 22:14 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Никакви геополитички интереси нису важнији од човјека

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас на молебну у Саборном храму српског народа на Врачару да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човјека па макар он био и православни Срби и позвао сав вјерни народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

- Молимо се Светом владики Николају да се он моли Господу да Господ благодаћу својом просвијетли ум оних који имају моћ и силу овог свијета и да загрије срце њихово, да разумију и осјете да профит није важнији од човјека, од било ког човјека, од човјека било које боје коже, од човјека било које вјере, од човјека без обзира ком народу припада, па и од човјека који припада српском народу - навео је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је на молебану пред стотинама вјерних који су дошли да се поклоне моштима Светог владике Николаја Српског, наласио да никакви овоземаљски геополитички интереси нису важнији од човјека, објављено је на сајту СПЦ.

- Нека Господ просвијетли њихов ум и загрије њихово срце да разумију да и наша браћа и сестре на Косову и Метохији имају потребу, али и право, да на својој земљи живе у миру и међусобном разумијевању са другима, да имају право да не буду прогањани, да им се не отима имовина, да им се не спаљује љетина, да им се не руше гробља, да их нико не гони, да им нико не убија дјецу - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да је српски народ на Косову и Метохији одувијек живио са другим народима.

- Одувијек на Косову и Метохији, на земљи која је наша слава и наш крст, али и наше васкрсење, наш народ живи са другим народима и увијек је знао да живи заједно са тим народима, да поштује све оно што су обичаји, што је вјера, што је биће тих народа, али исто тако је увијек имао потребу да – у најмању руку, ако не прожимајући се са тим народима – живи поред њих - рекао је патријарх српски.

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће сваког дана до недјеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле, у храму Светог Саве на Врачару пред моштима Светог владике Николаја Српског молебан за благословени мир међу људима.