latinica  ћирилица
31/05/2023 |  06:56 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Срби најавили ново окупљање; Двојици ухапшених одређен притвор (ФОТО/ВИДЕО)

На сјеверу Косова и Метохије је мирно. Кфор је и даље око зграда општина. Запослени у локалној самоуправи и грађани окупили су се и данас испред ограде у Звечану и бодљикаве жице коју је поставио Кфор и развили заставу дугу 250 метара. У Лепосавићу су на бодљикаву жицу окупљени грађани поставили шестокраку звијезду на жутој подлози, као симбол страдања Јевреја под нацистима и живот у гету. У послијеподневним часовима Срби су се разишли, али и најавили ново окупљање за сутра. Двојици ухапшених Срба одређен је притвор од 30 дана.
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

22.00 - Патријарх српски Порфирије и вечерас је у Спомен-храму Светог Саве на Врачару служио молебан за мир пред моштима Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког.

20.49 - У Подгорици одржан скуп подршке Србима на Космету

20.36 - Вучић: Позивам на мир, од доласка Куртија на власт 353 напада на Србе

20.16 - Полиција објавила да су нападнута њена возила на сјеверу КиМ

Један полицајац је повријеђен, а на два возила полиције разбијена су стакла у поподневним часовима, у различитим временским интервалима, када су на сјеверу КиМ осумњичене особе гађале три полицијска возила, објавио је РТС.

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да је протест грађана у близини општина Лепосавић, Зубин Поток и Звечан у почетку протекао мирно, али су касније услиједили напади на службена полицијска возила.

- Такође, током данашњег протеста, поједини медији/новинари су опструирани и нападнути, а њихова возила су оштетили појединци, криминалне групе. Ометање новинара на дужности крши право на изражавање, информисање и слободу штампе - додаје се у саопштењу.

20.15 - Стјуарт Пич: Покушај Приштине да силом наметне градоначелнике на сјеверу није био мудар

Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич рекао је током састанка са представницима привремених институција у Приштини да покушај тзв. косовске владе да силом наметне градоначелнике у зграде општина на сјеверу није био мудар и да је довео до тешких посљедица.

- Сада је тренутак да све стране деескалирају ситуацију. Пажљиво пратим дешавања и разговарам са партнерима у Вашингтону, Бриселу и шире. Ти разговори су ми ставили до знања да су посљедњи догађаји нанијели штету међународном имиџу Косова и репутацији коју има код савезника - написао је Пич на Твитеру.

19.20 - Протести Срба испред зграда општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток за данас су завршени, али ће се, како су најавили, сутра ујутру поново окупити у великом броју како би истрајали у захтјеву да се са сјевера Косова и Метохије повуку специјалне јединице РОСУ и да четири нелегално изабрана градоначелника одустану од уласка у општинске зграде, јавио је дописник Срне.

Током наредне ноћи мања група Срба остаће испред општинских објеката, од којих су одвојени бодљикавом жицом коју је развукао Кфор, пошто је донесена одлука да протести непрекидно трају све до испуњења захтјева.

На улици на удаљености од неких тридесетак метара од општинске зграде постављени су сунцобрани како би учесници протеста могли да се склоне од кише која је цијели дан падала.

Наставак протеста најављен је за сутра ујутру од 8.00 часова.

19.10 - У Лепосавићу мирно, грађани у близини зграде општине

Испред зграде општине Лепосавић је мирно, јавља репортер РТС-а. Кфор и припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције и даље чувају зграду општине. Грађани су и даље окупљени у близини зграде општине.

18.40 - У Бањалуци служен молебан за српски народ на Косову и Метохији

18.26 - Апел Епархије рашко-призренске

Епрахија рашко-призренска навела је на свом сајту да су претећи графити у Ораховцу узнемирили Србе.

- Епрахија рашко-призренска апелује на међународне представнике на Косову и Метохији да учине све што је могуће да се смири ситуација и спријечи могућа шира ескалација међуетничког насиља. Владика је упутио посебно апел КФОР-у да заштити српски народ, нарочито јужно од Ибра гдје се од јуче дешавају инциденти који уносе немир међу наше становништво - наводи се у саопштењу Епархије.

18.21 - Петковић и Српска листа осудили одређивање притвора Србима

Директор Канцеларије на КиМ Петар Петковић навео је да је изрицање једномјесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу наставак огољеног насиља приштинског режима над Србима.

- Петровић и Обреновић су утамничени без икаквих доказа да су учествовали у било каквом кривичном дјелу, а једина кривица је што носе српско име и презиме, и то је јасан покушај застрашивања и пријетња сваком Србину на КиМ - изјавио је Петковић.

18.20 - Гардијан: Курти рекао да је спреман да размотри одржавање нових избора

Према писању британског Гардијана, премијер привремених косовских институција Аљбин Курти рекао је да је спреман да размотри одржавање пријевремених избора у општинама са српском већином.

17.15 - Разилазе се окупљени грађани у Звечану

Запослени у локалној самоуправи и грађани који су и данас били испред ограде у Звечану, почели су да се разилазе.

Они су данас на бодљикаву жицу коју је поставио Кфор развили заставу Србије дугу 250 метара.

16.56 - Самопроглашеном Косову враћају визе?

Бивши министар спољних послова Косова Петрит Сељими изјавио да, према најновијим информацијама, три земље чланице ЕУ траже суспензију безвизног режима.

16.55 - Вучевић: Мотивисаност и одлучност војника на високом нивоу

Потпредсједник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић обишао је дио јединица Војске Србије у рејону Копаоника које су у највишем степену борбене готовости.

- Обишао сам данас запосједнуте положаје у општинама Рашка, Нови Пазар и овдје на Копаонику. Увјерио сам се да је расположење, мотивисаност и одлучност припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на високом нивоу, пуни су позитивног патриотског набоја, са очекивањима да чувамо мир и стабилност, али не смањујући нашу способност и одлучност да заштитимо суверенитет Републике Србије и све њене грађане - рекао је Вучевић.

16.53 - Премијерка Србије Ана Брнабић апеловала је данас да Одбор за људска права и хуманитарну помоћ њемачког Бундестага преузме активну улогу у рјешавању проблема кршења људских права на Косову и Метохији и указала на чињеницу да су на територији јужне српске покрајине, у срцу Европе, Србима ускраћена и угрожена основна људска права.

16.25 - Лајчак: Хитно потребно политичко рјешење за тензије на сјеверу КиМ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, изјавио је да је хитно потребно политичко рјешење за тензије на сјеверу Косова и Метохије, као и да насиље није прихватљиво.

16.20 - Двојици ухапшених Срба на сјеверу КиМ одређен притвор од 30 дана

Двојици ухапшених Срба Радошу Петровићу и Душану Обреновићу основни суд у Приштини одредио је притвор од 30 дана, потврдио је РТС-у адвокат Дејан Васић, бранилац Петровића.

Тужилац их терети да су наводно починили више кривичних дјела, а између осталих и за напад на уставни поредак.

16.10 - Ракић: Три захтјева упућена званичнику ЕУ

Предсједник Српске листе Горан Ракић саопштио је да су замјенику генералног секретара ЕУ за мир, безбједност и одбрану Шарлу Фрису упућена три захтјева током састанка - да се ослободе двојица ухапшених Срба, да се повуку специјалне полицијске снаге из општинских зграда са сјевера и да нелегитимно изабрани градоначелници не долазе у зграде општина на сјеверу КиМ.

Он је додао да је током састанка затражено да се, након испуњења ових захтјева, повуку све специјалне јединице тзв. косовске полиције са цијеле територије сјевера и започне формирање Заједнице српских општина.

15.40 - Вучић замолио Ердогана да искористи утицај како би се сачувао мир у региону

13.55 - Хил: Приштина ће сносити посљедице јер није послушала савјете САД

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је данас да ће Приштина сносити посљедице јер није послушала савјете Сједињених Америчких Држава, да ће се то одразити на односе са Вашингтоном, али да ни он није упознат са свим детаљима.

12.44 - Макрон: Власти у Приштини одговорне за нереде

Власти самопроглашеног Косова сносе одговорност за нереде који су погоршани од када су албански градоначелници преузели дужност на сјеверу Косова и Метохије, у подручју гдје већински живе Срби, изјавио је предсједник Француске Емануел Макрон.

12.25 - Срби из Звечана шаљу Ђоковићу српску тробојку у Париз

Срби из Звечана послаће српску тробојку Новаку Ђоковићу у Париз гдје се такмичи на тениском гренд слем турниру Ролан Гарос, најавио је данас бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић.

12.05 - Вучевић стигао у Рашку, одржаће састанак са високим старјешинама Војске Србије

Mинистар одбране Србије Милош Вучевић стигао је у гарнизон Рашка гдје је размјештен дио снага Војске Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

12.00 - Симић: Рјешење проблема у Приштини

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти успио да доведе КФОР у конфронтацију са грађанима, који желе мир и повратак на радна мјеста, те да је рјешење проблема у Приштини.

Симић је поновио да су захтјеви окупљених Срба да се РОСУ јединице повуку са сјевера Косова и Метохије и да нелегални градоначелници не долазе у зграду општине.

Он је рекао да је Куртија крив за тензије на сјеверу Косова и Метохије јер је успио да унесе хаос на терену

11.50 - Љекари и запослени у КБЦ Косовска Митровица дошли су да подрже мирни протест у Звечану

Фото: TANJUG/ STR/bs

10.50 - Елек: Стабилније стање Драгише Гаљка, ноћас примио још двије јединице крви

Говорећи о здравственом стању најтеже повријеђеног Драгише Гаљка, директор КБЦ Косовска Митровица Златко Елек каже да послије јутрошње визите и хируршког колегијума његово здравствено стање је нешто стабилније, али не толико добро да би био пребачен на одјељење хирургије.

- Ноћас је примио још двије јединице крви. Надамо се да ће се то крварење постепено зауставити и да ћемо у наредним данима имати благи опоравак. Сигурно ће лијечење потрајати много, много дуже него што смо очекивали - наводи Елек.

09.30На бодљикаву жицу Срби у Лепосавићу одговорили  Давидовом звијездом

Свој положај Срби у Лепосавићу исказали су стављајући на бодљикаву жицу шестокраку звијезду на жутој подлози, као симбол страдања Јевреја под нацистима и живот у гету.

09.00 - Окупљени грађани у Звечану развили срску заставу дугу 250 метара

08.47 - Лајчак:Апсолутно непотребна и нелогична ескалација, рјешење могуће само политички

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, оцијенио је да су догађаји на сјеверу КиМ апсолутно непотребна и нелогична ескалација, истичући да је могуће само политичко рјешење, кроз постојећи дијалог.

Лајчак је за DW, на питање колики је ово што се догађа ударац напорима да се успостави мир између двије стране, рекао да су послије много, много мјесеци преговора постигнута два важна споразума - у фебруару договор о путу нормализације односа, а затим у марту у Охриду и имплементациони анекс.

08.44 - Вучевић: Безбједносна ситуација на сјеверу КиМ високо ризична; Дефинисали смо црвене линије

Mинистар одбране Србије Милош Вучевић каже за да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини. Поручује и да су дефинисане црвене линије.

08.31 - Стевић: Важно да се мирним демонстрацијама искаже незадовољство

- Важно је да се мирним демонстрацијама искаже незадовољство Срба на сјеверу Косова и Метохије. Ноћ је протекла мирно, сада тренутно има преко хиљаду грађана у Звечану. Имам информације да су повријеђени стабилно, момак који је упуцан ватреним оружјем, је ван животне опасности, али је ситуација и даље компликована - рекао је за наш Јутарњи програм уредник Телевизије Мост Лазар Стевић.

08.17 - Срби се окупљају и у Звечану

Припадници КФОР-а су јутрос, на раније постављене ограде код зграде Општине Звечан, поставили жилет-жицу, а ту су и даље присутне специјалне јединице такозваног Косова.

Фото: TANJUG/ STR/bs

08.13 - Срби поново окупљају од јутрос испред зграде Општине Лепосавић

Испред зграде Општине Лепосавић током цијеле ноћи била је присутна мања група грађана, а у јутарњим часовима почело је окупљање грађана.

----

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће Алијанса послати додатних 700 војника на Косово и Метохију, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности.

Срби неће одустати од захтјева да се припадници тзв. специјалне јединице РОСУ повуку са сјевера Косова и Метохије, изјавио је бивши предсједник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић.

Србија ће, упркос најбруталнијем кршењу свих међународних споразума, радити на очувању мира и стабилности и захтјева хитно доношење и спровођење мјера које би гарантовале безбједност Срба на Космету, рекао је Александар Вучић након разговора с амбасадорима у Београду.