latinica  ћирилица
11/06/2023 |  20:07 ⇒ 12/06/2023 | 08:58 | Аутор: РТРС

Избори у Црној Гори: Европа сад 26 одсто гласова, ДПС 23, ЗБЦГ 15,1

Према прелиминарним резултатима парламентарних избора у Црној Гори, највећу подршку бирача добио је Покрет Европа сад, док је на другом мјесту листа "Заједно" окупљена око ДПС-а. У Скупштину улазе и листа "За будућност Црне Горе", као и листа коалиције УРА и Демократа "Алекса и Дритан – Храбро се броји!", али и Бошњачка странка. Бирао се 81 посланик, а изборни цензус је три одсто. Излазност на изборима нешто изнад 56 одсто.
Избори у Црној Гори (Фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Избори у Црној Гори (Фото:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Погледајте преглед изборног дана у Црној Гори:

22.57 - Задовољни смо резултатом, коалиција "Храбро се броји" биће главна окосница Владе Црне Горе, изјавио је лидер УРА Дритан Абазовић.

22.53 - Ово је најбољи резултат наше парламентарне листе до сада, рекао је носилац коалиционе листе "Храбро се броји" Алекса Бечић.

Бечић је у обраћању рекао да се њихови резултати поклапају са резултатима ЦДТ-а.

- "Храбро се броји" освојила је 13 одсто, осносно 12 посланичких мандата - истакао је он.

22.46 - Анђела Јакшић Стојановић из Покрета Европа сад изјавила је вечерас да ће ПЕС и са малом излазношћу на ванредним парламентарним изборима бити најјача странка и да ће дати премијера, а то је носилац листе Милојко Спајић.

Говорећи о разговорима и преговорима о формирању будуће владе, она је казала да ПЕС неће формирати коалицију са ДПС, а да са листом "За будућност Црне Горе" хоће

- Велика је разлика између ДПС и За будућност Црне Горе. Јер, за мене је, ДПС синоним за све лоше што се дешавало у црногорском друштву. Они јесу проевропска странка, али то не мијења чињеницу да преговори трају годинама, да постоје везе са организованим криминалом, упркос свим замјеркама које имамо и према ЗБЦГ - рекла је Јакшић Стојановић за ТВ Вијести.

22.38 - Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић рекао је да су остварили добар резултат на парламентарним изборима у Црној Гори и да очекују да се Влада што прије формира.

22.31 - Покрет Европа сад у новом сазиву Скупштине Црне Горе имаће 24 посланика, а коалиција "Заједно" окупљена око Демократске партије социјалиста 21, показују прелиминарни резултати Центра за демократску транзицију, на основу 100 одсто обрађеног узорка.

22.19 - Покрет "Европа сад" освојио је на данашњим ванредним парламентарним изборима 26 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Центра за демократску транзицију, на основу 100 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 23 одсто, "За будућност Црне Горе" (НСД-ДНП) 15,1, коалиција "Храбро се броји" (Демократе-УРА) 13 одсто.

Бошњачка странка има 6,8 одсто гласова.

Испод цензуса су тренутно Социјалдемократска партија са 2,9 одсто, СНП и Демос са 2,8 одсто, Правда за све 2,7, Преокрет са 1,6 одсто и Народна коалиција (ДХП, Права, Слободна) са 1,1 одсто.

Албански форум је освојио 1,7 одсто, Албанска алијанса 1,5 одсто, Покрет за промјене 0,7, Хрватска грађанска иницијатива 0,7 одсто и Ми можемо 0,5 одсто.

Излазност је била 56,4 одсто.

22.03 - Спремни смо да направимо владу са већином из 2020. године, поручио је носилац листе "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић.

21.56 - ЦДТ (100 одсто узорка): Покрет Европа сад - 26 одсто, ДПС - 23

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) објавио је резултате на основу 100 одсто узорка.

21.49 - ЦЕМИ (90,5 одсто узорка): Покрет Европа сад 23 мандата, ДПС 22 мандата

Према резултатима Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), на основу 90,5 одсто узорка, листа "Европа сад – Милојко Спајић“ одвојила је 25,5 одсто гласова (23 мандата), а на другом месту је Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија – "Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић“ са 23,8 одсто гласова (22 мандат).

На трeћем мјесту је листа Нове српске демократије, Демократске народне партије и Радничке партије "За будућност Црне Горе" – 14,7 одсто гласова (13 мандата).

Четврто мјесто заузела је листа коалиције Грађанског покрета УРА и Демократа "Алекса и Дритан – Храбро се броји!“ са 12,3 одсто гласова (11 мандата).

Листа "Јасно је! – Бошњачка странка – мр Ервин Ибрахимовић" освојила је 6,9 одсто (6 мандата), а у Скупштини ће се према првим резултатима наћи и листа Социјалистичке народне партије и Демоса "За тебе" са 3,2 одсто гласова (2 мандата).

У Скупштину улазе и листа Албанског форума, Албанске алијансе и листа "ХГИ – На правој страни свијета!".

Близу цензуса налазе се и: листа "Правда за све! –др Владимир Лепосавић" са 2,9 одсто гласова, као и листа "СДП – За нашу кућу“ са 2,8 одсто.

21.32 - На основу 85.5 одсто обрађеног узорка ЦеМИ, Покрет Европа сад има 25,5 одсто подршке на ванредним парламентарним изборима у Црној Гори или 23 посланичка мјеста, а странке окупљене око ДПС 23,8 одсто или 22 посланичка места.

Изборна листа" За будућност Црне Горе" има 14,9 одсто подршке или 13 посланичких места, Демократе и Ура 12,3 одсто или 11 посланичких мандата.

Бошњачка странка има подршку 6,8 одсто или шест мандата, СНП, Демос 3,2 одсто или два мандата.

Албанска алтернативи за сада има једно посланичко мјесто, као и Хрватска грађанска иницијатива.

21.27 - Функционер Покрета Европа сад Филип Ивановић рекао је да је, према њиховим подацима, ПЕС на 50 одсто обрађеног материјала освојио 29 одсто гласова, а коалиција "Заједно" коју предводи Демократска партија социјалиста 23,8.

Према подацима ПЕС-а, коалиција "За будућност Црне Горе" освојила је 15,4 одсто, "Храбро се броји" 12,6, Правда за све 3,5.

ПЕС, како је рекао, има тенденцију раста.

21.26 - Носилац листе "Јасно је! Бошњачка странка" Ервин Ибрахимовић изјавио је вечерас да је ова странка остварила највећи успјех од свог оснивања.

21.15 - Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 25,2 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Центра за демократску транзицију (ЦДТ), на основу 88.3 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 22,8 одсто, "За будућност Црне Горе" (НСД-ДНП) 15, коалиција "Храбро се броји" (Демократе-УРА) 12,9 одсто...

Бошњачка странка има 7,8 одсто, Социјалдемократска партија (СДП) 3,1.

Испод цензуса су тренутно СНП и Демос са 2,8 одсто, Правда за све са 2,6, Преокрет са 1,5 одсто и Народна коалиција (ДХП, Права, Слободна) са 1,1 одсто.

Албански форум има два одсто, Албанска алијанса 1.6 одсто, Покрет за промјене 0.6, Хрватска грађанска иницијатива по 0.7 одсто и Ми можемо 0.5 одсто.

21.01 - Према првим резултатима Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ), на основу 60,5 одсто узорка, листа "Европа сад – Милојко Спајић" одвојила је 25,5 одсто гласова (23 мандата), а на другом мjесту је Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија – "Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић" са 23,2 одсто гласова (21 мандат).

На трeћем мjесту је листа Нове српске демократије, Демократске народне партије и Радничке партије "За будућност Црне Горе" – 15,5 одсто гласова (14 мандата).

Четврто мjесто заузела је листа коалиције Грађанског покрета УРА и Демократа "Алекса и Дритан – Храбро се броји!@ са 12,5 одсто гласова (11 мандата).

Листа "Јасно је! – Бошњачка странка – мр Ервин Ибрахимовић" освојила је 6,9 одсто (6 мандата), а у Скупштини ће се према првим резултатима наћи и листа Социјалистичке народне партије и Демоса "За тебе" са 3,5 одсто гласова (3 мандата).

20.49 - Покрет Европа сад на данашњим ванредним парламентарним изборима освојио је 25,8 одсто гласова, показују прелиминарни подаци Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 51 одсто обрађеног узорка.

Коалиција "Заједно" (ДПС-СД-ЛП-ДУА) освојила је 23 одсто, "За будућност Црне Горе" 15,7, коалиција "Храбро се броји" Демократа и ГП УРА 12,4 одсто...

Бошњачка странка има седам одсто, СНП и Демос 3,5 одсто.

Прелиминарни резултати (Фото: izbori.cemi.org.me/Screenshot)

Испод цензуса су тренутно Правда за све са 2,7 одсто, СДП са 2,2 одсто, Преокрет са 1,3 одсто и Народна коалиција са 1,2 одсто.

20.27 - Изборни дан у Црној Гори је прошао као у најразвијенијим демократским државама и захваљујемо грађанима на коректности, поручио је црногорски министар унутрашњих послова Филип Аџић, након затварања бирачких мјеста.

Он је рекао да је са аспекта безбједности, нарушавања јавног реда и мира, вршења кривичних дјела изборни дан протекао у најбољем реду, без значајнијих проблема.

20.23 - До 20 часова гласало је 56,4 одсто бирача, саопштено је из ЦДТ-а.

20.20 - У току је пребројавање гласова.

Током дана је затворено једно бирачко мјесто у Тузима, па се очекује да се понови гласање за седам дана.

20.09 - Први прелиминарни резултати парламентарних избора очекују се око 21 час.

20.07 - До 19 часова је, према подацима Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) била 50,8 одсто, што је мање у односу на све претходне парламентарне изборе, али и у односу на два круга предсједничких избора одржаних у априлу ове године.

Према оцјени аналитичара, мања излазност не значи мањи легитимитет партија и вјероватно је последица замора бирача.

Изборни дан је протекао мирно и без већих неправилности.