latinica  ћирилица
16/06/2023 |  15:57 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бројна реаговања из Српске - Сарајево ни на који начин није било под опсадом, већ подијељени град (ВИДЕО)

Данашње изјаве из федералног Сарајева, након констатације предсједника Српске Милорада Додика да је тај град током рата био етнички подијељен, показују да федерална страна ни готово 30 година од протеклог рата неће да призна и сагледа праву истину о протеклом рату и ратним дешавањима у Сарајеву, саопштено је данас из Борачке организације Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Из БОРС-а наводе да је истина да су у Сарајеву ратне линије успостављене по етничким линијама и да су се као такве одржале током цијелог рата.

- Истина је да су Срби у српском дијелу Сарајева живјели током рата у двоструком окружењу - обручу, јер су непријатељске снаге биле испред њих и иза њихових леђа. Због тога је српски народ Сарајева платио скупу цијену, јер је више од 4.500 бораца ове регије дало животе за одбрану Српског Сарајева и његове околине - истиче се у саопштењу.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да о размјери злочина над Србима у Сарајеву током посљедњег рата свједочи податак да је било најмање 214 локација на којима су затварани, те истакао да свака теза о Србима као некаквим агресорима и "некоме ко врши опсаду" губи смисао самим тим што су они одувијек били саставни дио овог града.

Нуждић је за Срну истакао да је одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату свједочи о храбрости и јунаштву Сарајевско-романијског корпуса и припадника Војске Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да Сарајево ни на који начин није био град под опсадом, већ подијељен на територије под контролом тзв. Армије БиХ и Војске Републике Српске.

- Оне који заговарају тезу да је Сарајево био град под опсадом питао бих шта је онда било са Грабавицом, Илиџом, Вогошћом, Хаџићима, Илијашом и свим дијеловима града који су били под контеолом Војске Репубике Срспке - нагласио је Ћосић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас да Срби никада и никога нису држали у окружењу.

- Срби су само бранили огњишта. Сарајево је био подијељен град и Илијаш, Илиџа и Неџарићи и многи други дијелови града Сарајева гдје су Срби били у већини никога нису могли држати у окружењу јер су они били у окружењу. Они су само бранили огњишта - рекао је Бјелица.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић нагласила је да званично Сарајево већ четврт вијека на лажима и искривљивањем чињеница гради своју причу, те да би коначно морали спознати да све што се гради на лошим темељима кад тад мора само од себе да се сруши, па тако и њихове "ратне приче".

Морамо нашим младим генерацијама да преносимо истину и да се супроставимо свакој лажи која долази из Сарајева и сваком атаку као што је овај на предсједника Републике Српске Милорада Додика, и сваком нападу који је заснован на лажима, рекао је за РТРС Милорад Којић посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су бошњачки лидери реаговали хистерично на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика, зато што бране лаж агресивним поступањем.

Коментаришући увреде и тешке оптужбе бошњачких политичара на Додиков рачун због његове оцјене о ратним приликама у Сарајеву, Анђелковић је објаснио да су се они опредијелили за такав наступ јер лаж може да се одбрани само ако се око ње створи нека врста зида недодирљивости.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је данас да Сарајево у рату није био опкољен, већ етнички подијељен град, на шта га је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић оптужио за "још један у низу покушаја подвала, обмана и дезинформисања јавности по узору на најгоре пропагандисте из 20. вијека", а градоначелниca Сарајева Бењамина Карић за, како је рекла, "мржњу и лажи".