latinica  ћирилица
20/06/2023 |  14:45 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Додик: До петка рок да Уставни суд укине одлуку; Очекујем да ће се опозиција прикључити у одбрани српског народа (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Уставни суд треба да до петка до 12 часова укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да ће заказати посебну сједницу НСРС у уторак 27. јуна, на којој ће се донијети, како каже, закон о непримјењивању одлука Уставног суда на простору Српске.

- Ми тај закон већ имамо израђен и лако ћемо га донијети - навео је Додик.

Истакао је да Република Српске захтјева да се донесе одлука да се неће одлучивати о било ком питању или било којој процедури све док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ.

Уколико то не буде до петка у 12.00 часова, Додик је рекао да су учесници данашњег састанка договорили да ће предсједник затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Истакао је да је одлука Уставног суда БиХ и измјени Правила о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија дио подмуклог плана уништавања Републике Српске.

Истакао је да Уставни суд нема добре намјере према Српској и руши одлуке о конститутивности народа

- Уставни суд се понаша бахато и антисрпски. Сматрамо да је ово антиуставно и антидејтонско понашање Уставног суда БиХ - навео је Додик.

Додик је рекао да ће се политичким средствима заштитити права.

 - То не значи излазак из БиХ већ повратак на Дејтонски мирвни споразум. Све чинимо са директним увјерењем, јер све што се ради је прича да се Републици Српској отме имовина, а без имовине нема Републике Српске - навео је Додик.

Он је рекао да је договорено да ће уколико се ова ситуација не рашчисти да ће бити одлучни, те да је разговарано о томе да Влада припреми одлуке о исплати плата запосленим у институцијама БиХ.

Задовољна сам што је на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика постигнуто потпуно јединство око будућег понашања и кретања када је у питању још једна немила и скандалозна ситуација коју је поново проузроковао Уставни суд БиХ, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је истакла да Уставни суд БиХ у континуитету више од 10 година призводи правну несигурност по грађане Републике Српске и ФБиХ.

Српска реагује институционално и правно и створена је да штити интересе српског народа и свих грађана и ту ће функцију и извршити, нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је, након састанка са представницима институција Српске и лидерима партија, поручио да је Уставни суд БиХ незрео, те да крши сопствена правила и жели да Српској напакости.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Уставни суд доноси неуставне одлуке, те да више стрпљења за такво понашање нема.

-То је БиХ. То је једини нонсен који се може дешавати у БиХ. Они су такву одлуку могли донијети тек у поновљеном процесу, али не. Они тиме показују бахатост, силу и мишиће. Господо, има стрпљења за све, али не и за ваше одлуке. Не може се више дозволити оваква порука. Порука БиХ и Републици Српској је да не треба једна половина. Нисте нам потребни? У реду, хвала, нисте ни ви нама, Ако је то порука, имајте снаге па је саопштите. Зашто се кријете иза амбасада. Изађите и јасно и гласно саопштите, шта желите да буде будућност ове земље. Уставни суд једне земље, штити ту земљу и њену легалност, то овдје није случај - навео је Вишковић.

Крајњи циљ посљедње одлуке Уставног суда БиХ је да се зада најјачи ударац Републици Српској, да се она развласти и да више не постоји као конститутивни дио БиХ, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је Уставни суд БиХ инструмент у рукама отуђених центара моћи у и ван БиХ, који желе у овој земљи да створе велику кризу и при томе оптуже Републику Српску, те је позвао тај суд да до петка, 23. јуна, повуче своју одлуку којом је српском народу и Српској ускратио равноправност и одузео права која јој према Уставу припадају.

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је да је у Републици Српској потребно јединство свих и да је интерес Српске изнад свега.

- Треба нам што већи степен јединства и морамо да размишљамо о будућности Српске и хиљадама оних који су дали животе да бисмо ми уживали у слободи и Српској - рекао је Чубриловић.

Уставни суд Републике Српске ће заштитит уставноправни поредак Српске, а тако и уставни поредак дејтонске БиХ, изјавио је предсједник овог суда Џерард Селман.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић позвао је Уставни суд БиХ да повуче своју одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

- Позивам судије Уставног суда да још једном размотре валидност одлуке, као и колико она може егзистирати у правном смислу и колико се може користити у будећем раду овог суда - рекао је Букејловић.

Предсједник СПС-а Горан Селак рекао је да Срби послије одлуке Уставног суда БиХ више немају куда, него да стану у одбрану надлежности Републике Српске када је у питању конститутивност народа у БиХ.

- Први корак је одузимање имовине, а затим и укидање Републике Српске. Овако више не иде, јер имамо јасно искуство са Уставним судом БиХ - рекао је Селак. 

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је одлука Уставног суда БиХ политички јасна ствар, као и да се преко туристе Кристијана Шмита не могу доносити никакве одлуке.

- Овдје је политичка акција појединих амбасада, могу слободно рећи Америчке и Велике Британије, које никада нису жељеле добро овим народима овђе, не само српском, него свим народима и они праве хаос у БиХ желећи да развласте Републику Српску - рекао је Бањац.

Предсједник НДП-а Бојан Шапурић позвао је институције БиХ да престану са доношењем одлука које су искључиво против интереса српског народа у БиХ.

- Одлука Уставног суда БиХ да промијени Правила суда је заиста скандалозна. То је политичка одлука која БиХ враћа у 1992. годину и њом су показали да могу без српског народа и јасно је каква је позиција Срба у БиХ - рекао је Шапурић.

Састанку су присуствовали српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић, те министри у Влади Српске.

Позиву су се одазвали предсједници странака које чине владајућу коалицију у Српској лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, Народне партије Српске Дарко Бањац, Демоса Недељко Чубриловић, Социјалистичке партије Српске Горан Селак и Народног демократског покрета Бојан Шапурић.

Представници опозиције се нису одазвали на састанак.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.