latinica  ћирилица
18/08/2023 |  18:23 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Додик: За разлику од Шмита, ја читам Дејтон, не тумачим га (ВИДЕО)

Нека Кристијан Шмит јавно покаже Резолуцију којом је потврђен и тако докаже да је високи представник, одговор је званичника Српске на изјаву Нијемца у интервјуу за Глас Америке. Шмит је рекао да Додик свјесно не разумије Дејтонски споразум и крши његову позицију, на шта му је предсједник Републике Српске одговорио - за разлику од Шмита ја читам Дејтон, не тумачим га.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Свјесно или не, позива се Шмит и на, како каже, јасан одговор генералног секретара УН, Антонија Гутереса, Жељки Цвијановић, о његовом именовању. И опет Шмит добро не тумачи, јер Гутерес у одговору није потврдио да таква Резолуција постоји.

Да ли из страха да се и сам не упетља у замршено клупко правних нелогичности, покаже се као лош глумац БХ политичких игроказа, нелегитимни Кристијан Шмит у интервјуу за Глас Америке није хтио да коментарише оптужницу против Милорада Додика и Милоша Лукића. Па ни када га је водитељка подсјетила на изјаву хрватског предсједника Зорана Милановића, који је навео да Шмит својом улогом не жели добро БиХ. Нешто рјечитији био је када је упитан да ли ће посегнути за додатним санкцијама Додику.

- Додик нажаласт не види правну реалност. Изузетно се бринем о сериозности таквог рада у Српској .Ако погрешно разумијемо Дејтонски уговор као што то ради Додик онда је то свјесно неразумјевање.Чему то позориште и игра - истакао је Шмит.

Ко од БиХ прави позориште и глуми високог представника , питају у Републици Српској. Предсједник Милорад Додик по ко зна који пут тражи од Шмита да покаже резолуцију УН којом је именован. Зашто је њемачки натуршчик не може наћи? Не постоји, подсјећа Додик.

- Ту долазимо до кључне ствари. Шмит, који се лажно представља, није смио да удари на Народну скупштину него је ударио на предсједника Републике који је потписао Указ. Зато напада предсједника Народне скупштине. Он је дошао овдје да дијели правду и говори како Тужилаштво треба да ради, како неко треба да испитује Стевандића. То нигдје нема на свијету - рекао је Додик

Нелегитимни Шмит очекује и да се провјери улога Стевандића за вријеме рата. За Стевандића Шмит, лажни високи представник, чини нова кривична дјела.

- Поред кривичног дјела лажног представљања, сад чините и нова кривична дјела - трговина утицајем и злоупотреба положаја, јер се мијешате у рад правосуђа, директно им наређујући шта да раде. За то би у Њемачкој или било којој земљи ЕУ, већ били ухапшени и процесуирани. Прилично биједно да као човјек, без обзира на недостатак легитимитета и легалитета, прогоните демократски изабране српске представнике истакао је Стевандић.

Да су у политичком игроказу прешли црвену линију, упозорава и званични Београд. Предсједник Србије Александар Вучић упитао је Запад - шта очекује када ћути на лажи о "великој Србији" коју измишља Денис Бећировић. И шта мисле они који су тридесет година ћутали, да ли сада мисле да је вријеме за обрачун са Републиком Српском.

- За Србију је тешка ситуација након санкција, као и непримјерених и неодговорних оптужних аката подигнутих против Додика и директора Лукића. Сада се води и хајка против предсједника НСРС Ненада Стевандића. А гдје мислите да вас то води докле мислите да то иде шта очекујете да се деси на крају. Да Српска иде на самоуништење и самоукидање, шта је то што очекујете? - навео је Вучић.

Да ли Шмит обмањује јавност и када покушава да свој легитимитет и легалитетет тражи и у одговору генералног секретара УН, Жељки Цвијановић прије мјесец. Подсјећамо да ју је Гутерес упутио на базу података УН. А тамо само резолуције о ранијим именовањима. Карл Билт 95-те; Карлос Вестендорп 97-ме, Волфгангу Петричу 99-те; Педи Ешдаун 2002-ге; Мирослав Лајчак 2007-ме; Валентин Инцк 2009-те. Изузетак је Кристијан Шварц-Шилинг који је 2006-те добио писмо подршке, након што су његово именовање блокирали Америка и Британија, јер је заговарао смањење бонских овлашћења. За Шмита ни писмо подршке. Али се усудио да тумачи Гуетерсово писмо који је потврдио да не постоји резолуција о његовом именовању, подсјећа Радован Ковачевић.

- Гутереса смо питали само једну ствар - којом резолуцијом СБ УН је Кристијан Шмит изабран за виског представника у БиХ, а у одговору смо добили то да таква резолуција не постоји, односно Гутерес нас је упутио на архиву СБ, гдје не постоји ниједна резолуција о томе да је Шмит изабран за било шта у БиХ .Шмитови комплекси имају разорну снагу и развалиће БиХ - навео је Ковачевић.

Ни не чуди што тумачи овакво једно писмо кад, подсјећа Ковачевић, нелегитимни и непозвани Шмит усуђује се да тумачити Устав и Дејтонски споразум Републици Српској која је тај документ потписала. А Шмит потписујући неуставне законе, истовремено потписује одговрност за крах БиХ. Свјесно или несвјесно- мање значајно.