latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:23 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

На власт се не долази газећи сопствени народ - одговор Јелени Тривић са ентитетске границе (ВИДЕО)

За предсједницу Народног фронта, Јелену Тривић, скуп "Граница постоји" је дизање тензија и изазивање сукоба. Гостовање у федералним медијима искористила је и да грађане који се мирним окупљањем супротстављају одузимању имовине и надлежности Републике Српске, оптужи да имају страначке мотиве. Од организатора скупа одговор Тривићевој - на власт се не долази газећи сопствени народ.
Јелена Тривић - Фото: Уступљена фотографија
Јелена ТривићФото: Уступљена фотографија

Дуже од мјесец дана грађани Српске сваког петка на граници са Федерацијом исказују незадовољство због политичког покушаја Сарајева и дијела међународне заједнице да Српској одузму имовину. Добој, Фоча, Власеница, Рибник, сви скупови прошли су без иједног инцидента. Но, Јелена Тривић искористила је сарајевски медијски простор да их окарактерише као покушај изазивања сукоба.

- С тим се не слажем. Није добро излазити на међуентитетске линије и на било који начин давати сигнале некаквих тензија и потенцијалних конфликата - истакла је Јелена Тривић, предсједница Народног фронта.

Ако је забринута за безбједност, зашто је Тривићевој требало мјесец дана да се огласи, питају организатори?

- Одакле је чекала инструкције, из које куће обавјештајне, да ли је то њемачка или енглеска обавјештајна кућа - каже Драгомир Андан, један од организатора скупа "Граница постоји".

Никакви сукоби ни страначки мотиви не стоје иза скупова, демантује Андан тврдње Тривићеве. Поручује јој да на власт не може доћи газећи преко свог народа.

- Не мислимо ми више ратовати, ми мислимо политичким путем да сачувамо оно што имамо, нема никаквих претензија према Федерацији. Госпођа Тривић практично као да је гласноговорник Федерације и федералних медија. -рез- На власт се не долази на такав начин. На власт се не може доћи пљујући сопствени народ. Није ово у питању више Милорад Додик, ово је Република Српска, ово је народ - додао је Андан.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, каже да није вријеме за подјеле.

- Показивање воље грађана Републике Српске уз учешће борачких организација, организација породица погинулих, заробљених и несталих цивила није нешто што би било који српски политичар требало да критикује чак и ако се не слаже са тим - истакао је Стевандић.

Да скупови не угожавају безбједност у БиХ потврђује ресорни министар у Савјету министара Ненад Нешић.

- Госпођа Тривић која је универзитетски професор, требало би да прочита Анекс 2 Дејтонског споразума који јасно говори о границама између ентитета и ја желим да поручим и Јелени Тривић и свима осталима - граница постоји, јасно се зна шта је Република Српска, шта ФБиХ и јасно су подијељене надлежности унутар БиХ - поручио је Нешић.

Портпарола СНСД-а Радована Ковачевића не изненађује што Јелена Тривић, како каже, подржава оно што траже амбасаде, а не што желе грађани Српске.

- Наравно да није изненађење и да Јелена Тривић не подржава скупове "Граница постоји" јер су то скупови са којих грађани поручују да неће дозволити даље угњетавање Републике Српске и њеног народа. Наравно и да Јелена Тривић, идентично као и у ОХР и у Сарајеву, користи термин међуентитетска линија иако у Уставу БиХ у члану 1.4 јасно пише - граница између ентитета - истакао је Ковачевић.

У сарајевском студију, предсједница Народног фронта коментарисала је и оптужницу против предсједника Српске Милорада Додика. Потврдила је да је политичка, али тврди - резултат је кризе коју је сам Додик изазвао.

- И држим се свог става закувао је сам кризу, тражио је кризу, производи кризу, стално је генератор кризе и дошао је у ту ситуацију - рекла је Тривићева.

Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да је Тривићева изјава контрадикторна.

- Њена изјава је стварно контрадикторна да је Додик сам закувао када је јасно да се све ово ради због државне имовине. Да ли Јелена Тривић мисли да ми требамо донијети закон о државној имовини на нивоу БиХ, да ли мисли да требамо предати имовину Српске - каже Мазалица.

Мазалица пита Тривићеву да ли су криви сви посланици који су гласали за Законе којима се штити имовина Српске, а због чијег верификовања је предсједник Додик оптужен.

- Ја јесам "кривљи" од Милорада Додика јер ја сам имао избор да гласам или да не гласам за закон. Милорад Додик и Милош Лукић нису имали избора, значи ако је неко крив, онда су криви посланици Народне скупштине укључујући и ове из СДС-a - додао је Мазалица.

Да ли су посланици који су чланови Народног фронта "чистог образа" јер, нису гласали за Закон о суспендовању одлука Уставног суда БиХ у Српској и Закон о необјављивању одлука високог представника у Службеном гласнику?